Лидерите на Европейския съюз, сред които и българският премиер Бойко

...
Лидерите на Европейския съюз, сред които и българският премиер Бойко
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС решават за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз, измежду които и българският министър председател Бойко Борисов, се събират през днешния ден в Брюксел на изключителна среща на върха, отдадена напълно на Брекзит. Миналата седмица английският министър председател Тереза Мей изиска ново отсрочване на отдръпването до 30 юни. Европейският съюз е подготвен да даде нова пролонгация на Лондон, само че при избрани условия.

Нито Лондон, нито Брюксел желаят Англия да се отдръпна от Европейския съюз без договорка. В същото време европейските водачи към този момент отхвърлиха един път на Тереза Мей да удължат периода на отдръпването до 30 юни.

Затова през днешния ден те чакат от нея безапелационен проект и основателни аргументи за това. Брюксел разпорежда вяра на междупартийните диалози, който се водят в Лондон сред консерваторите на Мей и лейбъристите на Корбин за реализиране на болшинство в английския парламент.

В евроинституциите се разисква и вид за дълга гъвката пролонгация на Брекзит, която обаче наложително включва присъединяване на Англия в идните европейски избори в края на май.

Главният договарящ Мишел Барние напомни преди днешната среща позицията на Европейския съюз, че съглашението за отдръпване не предстои на предоговаряне.

Съпътстващата го политическа декларация за бъдещите връзки обаче може да бъде обновена.

Брюксел се надява европейските водачи за следващ път да запазят единството си във връзка с Брекзит. Много от страните обаче към този момент губят самообладание и не склонни да извършват всички стремежи на Лондон.

Белгийският министър председател Шарл Мишел привиква през днешния ден преди общата лидерска среща мини среща на страните, които ще бъдат най-сериозно наранени от Брекзит. Сред тях са скандинавските страни, Германия, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Целта на диалозите е прилежащите на Англия страните да координират дейностите си в области като граничния и митническия надзор да вземем за пример.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР