Лидерите на Европейския съюз, които се събраха в София днес

...
Лидерите на Европейския съюз, които се събраха в София днес
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС в София - срещу САЩ за митата и за споразумението с Иран

Лидерите на Европейския съюз, които се събраха в София през днешния ден на срещата ЕС-Западни Балкани, се сплотиха в решимостта си да бъде непокътнато нуклеарното съглашение с Иран макар решението на Съединени американски щати да се изтеглят от него, както и против оявените от Съединени американски щати мита върху стоманата и алуминия.

"Американските наказания за Иран няма да останат без резултат. Европейски Съюз има за задача да пази европейските дребни и междинни предприятия. Сега би трябвало да действаме и започваме развой към връщане към правилник от 1996 година, обвързван с екстериториалните наказания в Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер на пресконфеленцията след форума. Той добави, че това би трябвало да се направи и не би трябвало да изчакваме. "Позволяваме на Европейска инвестиционна банка да посредничи за вложенията на европейските предприятия в Иран. Европейска комисия ще продължи своето съдействие с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран с цел да наблюдава нашите връзки и продан с иранските управляващи, добави Юнкер.

Председателят на Европейска комисия разяснява търговията и връзките сред Европейска комисия и Съединени американски щати.

"Ако Европа получи безкрайно изключение от предлаганите ограничения за облагане с мита, подготвени сме да стартираме договаряния с трансатлантическите ни сътрудници. Искаме да задълбочим енергийното съдействие, желаеме непринудено съдействие сред регулаторите от двете страни. Готови сме дружно със Съединени американски щати, в случай че те пожелаят, да обсъждаме промяна на международната комерсиална организация. И при изискване, че тези изключения са непрекъснати сме подготвени да обсъдим това по какъв метод да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните артикули, изключително колите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни ", изясни Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск опреди срещата на върха катко сполучлива и плодотворна.

"Обсъждахме по какъв начин да подобрим връзките със Западните Балкани и в района приказваме за стопански връзки, цифрови, съгласуваност. Подписахме Програма на целите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните вложения. Програмата за съгласуваност не е нито опция, нито заместваща стратегия на разширението, това е метод, да се употребява времето от през днешния ден до на следващия ден по по-ефективен метод, тъй че жителите и бизнесът да не би трябвало да чакат всички изгоди от интеграцията с Европейски Съюз ", сподели Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на българското председателство за извънредно значимата среща сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Според Меркел през днешния ден европейските водачи приказват не за разширение, а по-скоро за предоставяне на вероятности на страните от Западните Балкани, за тяхната съгласуваност, за значими инфраструктурни планове. Тя акцентира, че са се водили диалози за името сред Гърция и Македония - съгласно нея диалози в позитивна посока. Каза също по този начин, че за започването на договаряния с Македония може да се приказва след цялостното изчистване на въпроса за името.

Канцлерът разяснява и нуклеарното съглашение с Иран. Според нея всички европейски водачи са твърдо решени това съглашение да продължи да се съблюдава, макар че Съединени американски щати се отдръпнаха от него и в този момент въпросът е по какъв начин ще бъдат подкрепени европейските компании, които имат бизнес в Иран.

Относно комерсиалните връзки със Съединени американски щати, Меркел счита, че това, което Европа ще желае от Доналд Тръмп е не още веднъж краткотрайно увеличение на безмитния импорт на стомана и алуминий от Европа, а по-скоро режимът да стане неопределен.

На конференцията българският министър председател Бойко Борисов разяснява: „ Единственото избавление за Европейския съюз е да бъдем единни. Или както споделя Ангела Меркел – „ един лист хартия да не може да мине сред нас”.

„ Толкова страхове, толкоз приказки - изключително в западните медии… Ако Западните Балкани се въплъщаваха от една страна, това е 96 милиарда евро - за съпоставяне това е Брутният вътрешен продукт на Словакия. Населението им е по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Това ли плаши Европейски Съюз?. Не е ли по-добре тези хора да са в договаряния с Европейски Съюз? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото към този миг въздействието - през мюсюлманите, през православните християни и пр.”, сподели Борисов.

По-рано водачите от Европейски Съюз и Западните Балкани одобриха обща декларация. В документа няма ясно написани периоди и задължения за присъединението на още страни към Общността. Заявена е обаче ясна поддръжка от страна на страните членки към кандидатките.

„ Европейски Съюз приветства споделената ангажираност на сътрудниците от Западните Балкани с европейските полезности и правила. Европейски Съюз поддържа уговорката им да продължат да продължат да укрепват добросъседските връзки, районната непоклатимост и взаимното сътрудничество”, написа в декларацията.

В текста се споделя още, че "ЕС е решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ ".

Лидерите са безапелационни, че "енергийната сигурност ще бъде приоритет, в това число посредством усъвършенствана енергийна успеваемост, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и уравновесен енергиен микс, в който по-добре е интегрирана силата от възобновими източници ".

"Специално внимание ще бъде отделено на основаването на нови благоприятни условия за младежите, като в същото време се подсигурява, че това способства за социално-икономическото развиване на Западните Балкани ", написа още в документа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР