Лидерите на еврейската общност в Германия изразиха тревога от скока

...
Лидерите на еврейската общност в Германия изразиха тревога от скока
Коментари Харесай

Евреите в страх от надигането на крайната десница в Германия

Лидерите на еврейската общественост в Германия показаха паника от скока в поддръжка на крайнодясната " Алтернатива за Германия "   на районните избори в провинция Тюрингия единствено седмици след антисемитска офанзива.
Водена от една от най-радикалните си фигури Бьорн Хьоке, антиимигрантската, антимюсюлманската партия " Алтернатива за Германия " удвои резултата си от предходните избори през 2014 година до 23,4% в някогашния комунистически район и нокаутира ХДС на канцлера Ангела Меркел, останала на второ място.

Ръководителят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер съобщи, че триумфът на партията вече не може да бъде отритнат единствено като " протестни гласове ", тъй като няма отказване на крайнодясната екстремистка идеологияи в Тюрингия.

 

" Всеки, който гласоподава за АзГ в неделя, споделя отговорността за последователното подкопаване на основите на нашата народна власт ", сподели Шустер и добави, че АзГ е примамила гласоподавателите " с евтина расистка агитация ".
-->
Шарлот Ноблоч, оживяла в Холокоста, която оглавява еврейската общественост в Мюнхен, съобщи, че фактът, че партията е в положение да генерира толкоз мощен резултат, демонстрира, че „ нещо фундаментално е излязло отвън релсите в политическата ни система “.

Тя предизвести, че гласоподавателите, подкрепили " Алтернатива за Германия ", са " подкрепили партия, която от години приготвя почвата за отричане и принуждение от крайнодесните ".

Кристоф Хюбнер, заместник-председател на Международния комитет за Аушвиц, който съставлява оживели от нацисткия лагер на гибелта, също изрази опасения от наклонността.

 

" За оживелите от немските концентрационни лагери това мощно нарастване на гласовете за " Алтернатива за Германия " е нов отблъскващ знак, който поражда боязън от по-нататъшно консолидиране на десните екстремистки трендове и настройки в Германия ", сподели той.

Силният резултат на крайната десница дойде макар необятно публикуваните рецензии след нападението от 9 октомври в източния град Хале, където обвинен неонацистки стрелец се опита и не съумя да щурмува синагога и по-късно простреля двама души извън.

След кървавата офанзива комисарят за битка с антисемитизма Феликс Клайн , както и доста други критици, твърди, че АзГ е станала жертва на замяна на подстрекателни антиеврейски настроения. Местният водач на " Алтернатива за Германия "  в Тюрингия, Хьоке, беше мощно подложен на критика поради радикалните си изявления, а политическите фигури настояха водачите на крайнодясната партия да го освободят.

 

47-годишният политик дефинира паметника на Холокоста в Берлин за " монумент на срама " и приканва за " 180-градусова промяна " в културата наизуст в Германия за закононарушенията против човечеството, осъществени от нацисткия режим.

Основният му подстрекател в напрегнатия избор на изборите в Тюрингия, претендентът на ХДС Майк Моринг , назова Хьоке " нацист " в хода на акцията.

Триумфиращият Хьоке сподели на последователите си в неделя вечерта, че 30 години след рухването на Берлинската стена, Тюрингия гласоподава за втора гражданска война, " Преход 2.0 ", и сподели " ясно " не " на закостенелия партиен пейзаж ". 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР