Лидерите на държавите от Европейския съюз заседават в момента във

...
Лидерите на държавите от Европейския съюз заседават в момента във
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини

Лидерите на страните от Европейския съюз заседават сега във видеоконференция. Теми на срещата са оправянето с пандемията, доставките на ваксини и ходът на имунизацията. Очаква се те да беседват и за документите за имунизиране, за въвеждането, на които упорстват от ден на ден страни в Европейски Съюз. Междувременно в Европейския парламент стартира чуването на шефовете на огромните фармацевтични компании - производители на ваксини, съобщи Българска национална телевизия.

Евродепутатите започнаха чуването на изпълнителните шефове на фармацевтични компании. Изпълнителният шеф на " АстраЗенека " сподели първоначално, че компанията ще направи всичко допустимо, с цел да достави задоволителни количества. Много конкретика обаче в първичното му изказване, нямаше и не стана ясно за какво забавянето е в Европейски Съюз, а да вземем за пример във Англия дозите се доставят. Лидерите ще разискват доставките на имунизациите и построяването на предстоящ потенциал на Европейски Съюз за справяне на сходни рецесии.

Българският министър председател Бойко Борисов ще засегне тематиката с доставките на имунизациите, той ще означи също по този начин, че здравната ни система е мобилизирана, това се споделя в прессъобщение от Министерски съвет и че България работи внимателно в отслабването на ограниченията. Друга сериозна тематика ще бъдат документите и през днешния ден преди тази среща австрийският канцлер Себастиан Курц настоя за въвеждането на единни европейски документи за имунизиране, както той ги назова " зелени паспорти ". На предходната среща през януари европейските водачи не можаха да реализират единодушие по тази тематика.

Председателят на Екологичен потенциал Давид Сасоли изиска повече пълномощия за Европейски Съюз за справяне с бъдещи здравни рецесии. " На Европейски Съюз би трябвало да бъдат делегирани повече права, за имаме същинска обща политика в региона на публичното здраве. Как другояче ще можеш да се защитим от последваща пандемия или рецесия? Трябва да сме сигурни, че Европейски Съюз има пълномощията да работи. Сега е времето да създадем това. Ако това значи смяна в договорите на Европейски Съюз, това не би трябвало да е табу ", сподели ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР