Лидери на коренното население от целия Тихи океан официално ратифицираха

...
Лидери на коренното население от целия Тихи океан официално ратифицираха
Коментари Харесай

Нова декларация настоява китовете да се третират като хора

Лидери на коренното население от целия Тихи океан публично ратифицираха „ Декларация за океана “ („ Хи Вакапутанга Моана “) – документ, който приканва китовете да получат статут на юридически персони и всички произлизащи от това права.

„ Звукът на песента на нашата прародителка става все по-слаб, а местообитанието ѝ е под опасност, ето за какво би трябвало да действаме незабавно “, съобщи Кинги Тухетия Потатау Те Уероухеро VII, крал на коренното население маори в Нова Зеландия, в изказване за декларацията.

Съществува казус за това, изключително в Нова Зеландия, където този статут към този момент е даден на река Уангануи; тя има същите права като нас, което значи, че в случай че реката бъде повредена, юридически това е същото като да се повреди човек. Същото важи и за испанска лагуна, която (или който може би?) може даже да съди замърсителите си.

Юридическата правосубектност на китовете може да бъде същата, като включва и „ правото на свободно придвижване, здравословна околна среда и способността да се развива дружно с човечеството “, написа Мере Такоко за уеб страницата Atmos. Такоко е вицепрезидент на Conservation International Aotearoa (Нова Зеландия) и е създател на самодейност, която има за цел да сплоти хората за основаване на морски предпазени зони.

Заедно с Кинги Тухетия водачите на коренното население от островите Кук, Тонга, Таити, Хаваите и Рапануи подписаха декларацията в поддръжка на китовете, както и на основаването на фонд за отбрана на океана „ Хинемоана Хейло “, който да обезпечи средства за реализиране на набелязаните в декларацията цели.

Документът също по този начин е ориентиран към съдействие, и то освен сред водачите на коренното население, които са го утвърдили.

„ За да успеем, се нуждаем от съдействие в огромен мащаб “, написа Такоко. „ С поддръжката на Международната организация за запазване на околната среда, водачите и крайбрежните общности протягаме ръка за другарство към учените, политиците и всички, които назовават Тихия океан собствен дом. Всеки обособен човек също може да окаже въздействие, без значение от специалността си. “

Въпреки че през последните години се следи увеличение на напъните за запазване на околната среда, 6 от 13-те типа огромни китове сега към момента са класифицирани като застрашени.

Надяваме се, че посредством използването на „ по-цялостния метод “, разказан в декларациите, популациите им ще бъдат по-добре предпазени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР