Лидерът в производството на торове у нас Агрополихим“ подписа споразумение

...
Лидерът в производството на торове у нас Агрополихим“ подписа споразумение
Коментари Харесай

С инвестиция за €260 млн. Агрополихим“ удвоява производството си

Лидерът в производството на торове у нас „ Агрополихим “ подписа съглашение с #CASALE, чиято последна цел е удвояване индустриалния потенциал на азотни торове, оповестиха от компанията.

CASALE ще проектира нова съвременна апаратура за азотна киселина, която наред с главния артикул ще генерира оптимално количество зелена сила.

Планира се инсталацията да бъде пусната в употреба преди края на 2027 година и да усили производството до общо 1,5 милиона тона амониев нитрат, калциевоамониев нитрат, калциев нитрат, карбамид. Производствените мощности на „ Агрополихим “ АД са ситуирани в град Девня.

Това е значима стъпка в капиталовия проект на компанията, надхвърлящ 250 млн. евро за идващите 5 години.

Тази инвестиция в допълнение ще укрепи стратегическата позиция на „ Агрополихим “ като един от дребното торови фабрики в света, който работи на въглеродно безпристрастен принцип, а също по този начин ще бъде и следващата стъпка към задачата - компанията да се трансформира в референтната зелена/синя платформа за торове и амоняк в Югоизточна Европа.

„ Агрополихим “ беше пионер във внедряването на технология за понижаване на парниковите излъчвания при производството на азотна киселина още през 2004 година, което след това се трансформира в европейски стандарт. Тези нови екологични правила доведоха до съкращаване на милиони тонове излъчвания CO2 и подсигуряваха, че европейските фабрики ще станат най-чистите фабрики за азотна киселина в света.

От 2018 година „ Агрополихим “ създава пара за софтуерни потребности с биомаса равняваща се на 36 MWh, което разреши на компанията да поддържа производството си на над 100% от потенциала си през 2022 година макар газовата рецесия в Европа. През последните 5 години потреблението на газ на компанията е намаляло с 98 на 100.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР