Лидерът на турска партия разбуни духовете, след като заяви, че

...
Лидерът на турска партия разбуни духовете, след като заяви, че
Коментари Харесай

В Турция: Нашето знаме отново ще се вее над Атина

Лидерът на турска партия разбуни духовете, откакто съобщи, че турското знаме „ още веднъж ще се вее над Атина “. Коментарът му беше изработен, откакто флагът на Турция беше изгорял по време на протест в гръцката столица, заяви турското издание „ Йени Акит “.

Мустафа Дестичи, водач на крайнодясната ислямистка Партия на огромния съюз, вбеси Атина. „ Гърците би трябвало да помнят, че величественият турски байрак с полумесеца се вееше над техните територии не толкоз от дълго време “, съобщи водачът на ислямисткото придвижване, което има упоритости да се съюзи с партията на Реджеп Ердоган за идващите избори.

„ С помощта на Аллах това знаме, което изгориха и оскверниха, ще се вее над Атина още веднъж “, съобщи Дестичи. Той акцентира, че гърците имат право да си желаят назад хванатите бойци, едвам когато екстрадират в Турция „ терористите “, избягали там след преврата. Той засяга осемте турски бойци, потърсили леговище в Гърция.

Наскоро турските служби арестуваха гръцки гранични чиновници, озовали се по простъпка на турска земя. Макар процедурата по връщането им да е протоколна, Турция все още отхвърля да я извърши. Напрежението сред двете страни се усили доста през последните месеци.

Партията на огромния съюз е основана през 1993 година. Твърди се, че е близка до крайнодясната националистическа секта „ Сивите вълци “, чиито постулати са свързани с концепцията за пантюркизма. Основната цел на „ Сивите вълци “ е построяването на една територия, която да сплотява всички тюркски нации.

След опита за боен пуч в Турция през 2016 година напрежението сред двете страни се увеличи. През миналите месеци турският президент Реджеп Ердоган даже прикани за проверката на Лозанския контракт. Заради прехвърчащите искри в Егейско море Атина прикани Анкара да не прави опити да ескалиране на напрежението, а да съблюдава интернационалните закони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР