Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна

...
Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна
Коментари Харесай

Мицкоски: Ще е исторически момент, ако бием България в Брюксел

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прикани политиците в Северна Македония да поведат борба за победа над България в Европейската комисия.

" България може да блокира когато изиска и както изиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически миг ", сподели Мицкоски в изявление за македонската медия. Според него е допустимо " да има смяна в преговорната рамка " на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

В неделя Мицкоски ще участва на откриването на по този начин наречения Македонски културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, предаде .

" България може да го одобри за провокация, само че ние не отваряме културен македонски център, чието име е на потвърден помощник на фашистите, македонският народ е антифашистки и по този начин е основал своята страна на основата на битката против фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има основна разлика ", сподели водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати собствен представител на откриването на по този начин наречения Македонски културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград. Пендаровски е получил покана, само че е дал отговор, че на събитието ще участва секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази изненада за какво не е поканен на събитието, което по думите му е първото, проведено от македонци в България, откогато Северна Македония е самостоятелна страна.

Семейството на българския стихотворец съобщи, че не е давало единодушието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Министерството на външните работи през вчерашния ден съобщи, че не разясняват начинания на частни лица, само че вижда " провокация " в идването на македонски представители с безапелационна антиевропейска увереност за откриването на клуба.

Междувременно през днешния ден министър председателите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще вземат участие в церемонията, с която ще се сложи началото на строителството на железопътния сектор Куманово - Беляковце - Крива Паланка. Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е основна за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

Срещата сред двамата министър - ръководители е единствено няколко дни, откакто македонският президент Стево Пендаровски разяснява, че вписването на българите в конституцията на страната му " не е приоритет ". Темата бе една от основните при приемането на така наречен френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за договаряния и повдигането на ветото за начало на договаряния сред Скопие и Брюксел за участие в Европейския съюз.

Срещата сред двамата министър председатели Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в миг, когато за следващ път мултидисциплинарната историческа комисия организира двудневно съвещание, за което не е докладван необикновен прогрес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР