Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу,

...
Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу,
Коментари Харесай

Над 100 г. затвор заплашват опонента на Ердоган - Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на опозиционната Републиканска национална партия на Турция Кемал Кълъчдароглу, който се кандидатира на президентските избори през 2023 година, може да бъде арестуван в границите на следствие по 28 каузи, заведени против него, заяви телевизия " Джумхуриет ".

Според обясненията на канала, че защото Кълъчдароглу се е кандидатирал за президент, той не е могъл да взе участие в парламентарните избори, които се организират по същото време, вследствие на което е останал без депутатски имунитет.

Според  " Джумхуриет "  Кълъчдароглу е изправен пред опасността да получи общо до 110 години затвор. Повечето от делата против опозиционния водач са за обиди към настоящия президент Ердоган.

Според турски политолози, обаче, е малко евентуално опозиционният водач да бъде изправен пред съда, защото това може да докара до дестабилизиране на политическата обстановка в страната.

Президентските избори в Турция се организираха в средата на май 2023 година На първия тур Ердоган завоюва 49,35% от гласовете, а Кълъчдароглу - 45%. За да завоюва, Ердоган се нуждаеше от повече от 50% от гласовете, тъй че се организира втори тур, резултатите от който бяха систематизирани от турската Централна изборна комисия на 28 май. Ердоган завоюва с 52,14% от гласовете против 47,86% за Кълъчдароглу.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР