Лидерът на нидерландската крайна десница Герт Вилдерс заяви, че партиите

...
Лидерът на нидерландската крайна десница Герт Вилдерс заяви, че партиите
Коментари Харесай

Герт Вилдерс призова нидерландските партии да помислят за необичайни форми на правителство

Лидерът на нидерландската последна десница Герт Вилдерс съобщи, че партиите в Нидерландия би трябвало да помислят за необикновени форми на държавно управление, с цел да може да бъде излъчена жизнеспособна ръководеща коалиция.

Преговорите за съставяне на ново държавно управление се озоваха в задънена улица по-рано тази седмица, съвсем три месеца откакто националистическата Партия на свободата на Вилдерс завоюва първото място на парламентарните избори, само че не съумя да си подсигурява парламентарно болшинство, съобщи Българска телеграфна агенция. Буксуването се дължи на решението на евентуалния съдружен сътрудник - групировката " Нов публичен контракт " - да се отдръпна от договарянията.

Решението на " Нов публичен контракт " значи, че понастоящем няма шансове за идване на власт в Нидерландия на десни обединения, които да разполагат с болшинство в Народното събрание.

В Нидерландия по традиция ръководят съдружни държавни управления, които се състоят от няколко партии. Политическите сили всекидневно създават детайлни съдружни съглашения, преди да се коалират.

Сега обаче страната може би ще има потребност от необикновена държавна формула, с цел да не се стига до нови избори. Причината за това е, че прекалено много партии споделят, че не желаят да работят с Вилдерс, макар че той дава обещание да се откаже от част от проектите си, провокирали най-вече различия, като да вземем за пример затварянето на джамии и забраняването на Корана в Нидерландия.

Вилдерс прикани за нови съвещания с водачите на всички парламентарни групи, които да изложат гледните си точки през идните три-четири седмици.

Възможните варианти за превъзмогване на блокажа са съставяне на държавно управление на малцинството или държавно управление с по-технократски профил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР