Лидерът на КНДР отказа на премиера на Япония, който го

...
Лидерът на КНДР отказа на премиера на Япония, който го
Коментари Харесай

Опитват се да заменят с японец грохналия Байдън

Лидерът на КНДР отхвърли на премиера на Япония, който го молеше за незабавна и персонална среща. Това щеше да се трансформира в събитие с исторически мащаби за района, само че маршалът сподели „ не “. Защо Ким Чен-ун направи това? Какво искаше от него японският министър председател Фумио Кишида? И най-после, за какво в тази тенденция интензивно се разисква вероятното експлоадиране на нуклеарна война?

Далекоизточният спектакъл на политическите дейности към този момент се възприема като нищожен, тъй като в други районни театри животът кипи и се разисква рискът от международна война, а в Източна Азия наподобява има непоклатимост. Освен че опцията за борба за Тайван сред КНР и Съединени американски щати напрегна мнозина, само че в последна сметка още веднъж нищо не се случи.

На фона на протичащото се в Европа, Близкия изток, Африка и даже Латинска Америка, известието на севернокорейската осведомителна организация КЦНА за желанието на японския министър председател Фумио Кишида да се срещне с Лидерът на КНДР Ким Чен-ун даже не наподобява като вест: дано се срещнат, не ни интересува. Но в действителност това е невиждано събитие и част от развой с историческо значение, който също рискува да ескалира в международна война – и то скоро.

Говорим за спор, по време на който младият маршал Ким предлага да окупира южния комшия - друга Корея, като по този метод приключи делото на своя дядо, създателя на КНДР Ким Ир-сен. Вярно е, че казусът с Ким-старши ненапълно опонира на личното му политическо наследство: откакто се опита да сплоти Корея под ръководството на комунистите, той по едно време стартира първата Корейска война, само че не реализира победа, реши да се сплоти в бъдеще спокойно и даже разписаха това в главния закон на страната. И Ким-младши взе и го задраска.

През последните три месеца в КНДР се случиха доста неща, които ни припомнят за крехкостта на мира. Ким освен показва доста нападателни закани против Сеул и Вашингтон и пренаписва конституцията в реваншистки дух, само че също по този начин организира дейни прегледи на войските, а военните му рапортуват за тествания на нови ракети и други носители на нуклеарно оръжие.

Фактът, че Северна Корея разполага с такива оръжия, е това, което прави обстановката специфична: това застрахова Пхенян против възможна военна интервенция против себе си - и в това време прави Ким изключително рисков. Никой не знае какво в действителност желае: Северна Корея към момента е една от най-затворените страни на планетата, дружно с Бутан, единствено Бутан няма оръжия за всеобщо заличаване, тъй че никой не се интересува какво се случва там. И всеки миг Ким може да трансформира Корея в център на международно внимание, измествайки Израел и Газа и даже Русия и Украйна.

Има мнение, че вниманието е тъкмо това, което Ким желае, заради което го притегля към себе си със заплашителни изказвания с вярата да предизвика интернационалните договаряния и да спазари нещо за себе си. Ким съумя (в този смисъл притежаването на нуклеарно оръжие също прави чудеса): след доста дълга пауза западен посланик, ръководителят на отдела по източноазиатските въпроси на немското външно министерство Мартин Тюмел посети Северна Корея. И в този момент японският министър председател Фумио Кишида също желае да се срещне с водача на КНДР, и то „ допустимо най-скоро “.

Това съобщи не какъв да е, а Ким Йо-чон, сестрата на водача, негов консултант по идеология и имидж и вследствие на това един от най-влиятелните хора в страната, персонално непосредствен до водача. Подобно нейно изказване е нетипично - и, би трябвало да се замислим, допуска, че е невероятно японският министър председател да се размине безнаказано.

Кишида обаче не се опита да отхвърли нищо. Когато беше запитан в Народното събрание дали японският министър председател в действителност желае да се срещне с ръководителя на КНДР, Ким Йо-чон удостовери думите. Но за Япония това е абсурден, съвсем революционен проект: двете страни даже нямат дипломатически връзки, те не споделят между тях по никакъв метод. Страната на изгряващото слънце държи обсада на страната Чучхе - и ненадейно нейният министър председател се нуждае незабавно от среща на върха, от която никой от неговите прародители не се нуждаеше, защото японците разпоредиха политиката по отношение на Пхенян на Вашингтон.

Кишида сподели, че се нуждае от тази среща, с цел да договаря за ориста на отвлечените японски жители, което може би е провалило целия въпрос. Причината не наподобява безапелационна, защото въпросните произшествия са главно през 70-те и 80-те години на предишния век. По това време в ръцете на севернокорейските военни се оказаха най-вече риболовци, а сегашната безапелационна позиция на Пхенян е, че случаите са решени: на всички японци, които не са починали от този момент, е позволено да се завърнат в родината си и в случай че някой не е желал си е негово право.

Освен това Токио беше предизвестен: в случай че там се повдигне тематиката за изчезналите японци, договаряния няма да има. Същата Ким Йо-чон предизвести - и в този момент тя ненадейно трансформира милостта с яд. Само преди месец сестрата на водача сподели, че " един ден министър-председателят на Япония ще посети Пхенян ", а новината, предадена от КЦНА за настояването за среща, като цяло изглеждаше като предварителна сделка. Но ден по-късно, след удостоверение от Кишида, въпросът беше завършен.

„ Япония няма безусловно никаква храброст да промени историята, да насърчи районния мир и непоклатимост и да направи първата стъпка към нови връзки с КНДР. Забележките на премиера Кишида във връзка с срещата могат да се преглеждат като обслужващи личния му политически дневен ред. Нашето държавно управление още веднъж ясно разбра позицията на Япония и стигна до заключението, че ще откаже всевъзможен контакт или договаряния с Япония. Ние не се интересуваме от срещата “, сопна се Ким Йо-чон, чието изказване още веднъж беше представено от КЦНА.

С други думи, това е следващият неуспех на Кишида, който прецака поверената му задача. Ясно е, че въпросът не е за отвлечените: това е в действителност мъчителна тематика за японците, само че никаква неотложност не е зародила в този момент, половин век след отвличанията, и не би могла да възникне. По-скоро Кишида несполучливо се оплете пред Народното събрание.

Всъщност той евентуално е бил обезпокоен от въпроса за нова корейска война и доста евентуалната „ окупация “ на Южна Корея, за която Ким приказва. Това трагично ще промени салдото на силите в района, сигурно ще въвлече Япония в спора и може, Бог знае по какъв начин, да свърши, като се има поради факторът на прословутото оръжие за всеобщо заличаване. Следователно беше належащо да се срещат „ незабавно “.

Опитът беше зачетен, само че другарят Ким ясно даде да се разбере, че желае да приказва с Вашингтон и възприема Токио и Сеул като послушни васали на Америка. Той има намерение да окупира съседа си единствено в случай че Съединени американски щати „ продължат с провокативната си политика “. Какви корекции и какво тъкмо не харесва Ким е нещо, което американците би трябвало да изяснят. Но наподобява, че не могат, по тази причина издигнаха Кишида напред.

Когато администрацията на Джо Байдън за първи път пристигна на власт, тя даде обещание да трансформира корейския проблем в един от своите ясни цели: в случай че страна с балистични нуклеарни ракети неведнъж заплашва да ги употребява на западния бряг на Съединените щати, това в действителност е съществено. В последна сметка обаче Байдън подцени корейците през всичките три години заради украински и други терзания, а в този момент да го оставим покрай Ким е просто рисково.

Съмнително е, че „ Сънливият Джо “, както го назовава Доналд Тръмп, ще разполага с задоволително вътрешни запаси, с цел да позволи един от най-сложните геополитически спорове на човечеството – корейския. По-скоро би трябвало да чакаме, че той ще изрече нещо, което ще стартира война. С мнения, адресирани до водачите на Русия и Китай, Байдън не един път е разбивал и обезсмислял работата на своите дипломати, а корейците имат изключително изострено възприятие за самоуважение.

Това не значи, че американската дипломация изцяло е изгубила своята функционалност. Лостовете за въздействие попаднаха в ръцете на неприятни водачи, само че личният състав и бюджетът на Държавния департамент към момента са големи, а Съединените щати към момента са суперсила. Проблемът може би е, че Ким не е удовлетворен от някакъв Съливан като контрагент, той желае да приказва с човек със същия размер, както е приказвал с Тръмп два пъти. Двамата се пробваха да реализират това, което обкръжението на някогашния президент назова „ пробивна, историческа договорка “, само че тогава Тръмп загуби изборите от човек, който не постоянно може да разграничи сестра си от жена си и от време на време поздравява празнотата, т.е. Байдън.

Младостта не се връща, тъй че Ким най-вероятно ще би трябвало да изчака Тръмп да се върне в Белия дом. Основното е водачът на КНДР да не се пробва да повтори задачата на дядо си (но с нуклеарен компонент), преди този момент да се случи. Засега можем да предположим, че Ким желае нещо от Съединени американски щати в подмяна на отвод от проектите си и не възприема обединяването на Корея с военни средства като същинска цел. Ако го направи, далекоизточният спектакъл на политическите дейности ще престане да бъде отегчителен за дълго време.

  Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23002Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед25708Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед63956Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед30318Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13332Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед546825Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177520Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135777Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121473Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91680Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов18800Напрежението сред НАТО и Русия растеХристо Георгиев23135„ Юмрукът “ на патриарх Неофит - Втора част Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР