Лидерът на киргизстанската партия Ата-Мекен Жанар Акаев заяви на митинг

...
Лидерът на киргизстанската партия Ата-Мекен Жанар Акаев заяви на митинг
Коментари Харесай

Каква съдба очаква Киргизстан - народно правителство или обединение с Турция

Лидерът на киргизстанската партия " Ата-Мекен " Жанар Акаев съобщи на протест в Бишкек, че протестните сили в страната ще образуват ново " национално " държавно управление с нов министър председател. Тяхна задача ще бъде произвеждането на нови избори, " които ще са почтени и транспарантни ", осведоми съветското издание " Лента " в материал за вълненията в столицата на Киргизстан.
 Протестиращи освободиха от пандиза някогашните министър председател и президент на Киргизстан Виж още
Вчера сутринта в Бишкек започнаха да стачкуват недоволни от резултата на парламентарните избори в неделя. Над 10 политически партии, неуспели да влязат в Народното събрание, настояха за наново гласоподаване поради измами, манипулиране на вота и подкупване на гласоподаватели, припомня " Лента ".

Според в. " Известия " партия " Биримдик ", която има най-голям избирателен резултат, е склонила на повторни избори.

" Трите провластови партии ", влезнали в Народното събрание съгласно ЦИК ( " Биримдик ", " Мекеним Киргизстан " и " Киргизстан ", бел. " Лента " ), не трябва да се позволяват до властта, а членовете им не би трябвало да заемат никакви постове отсега нататък, декларирал Тилек Токтогазиев от листата на " Ата-Мекен ".

Според ЦИК измежду спечелилите е и партия " Бутун Киргизстан ".

Снощи протестиращите нахлуха в постройката на Народното събрание, където се намира и президентската канцелария, след това освободиха от следствения изолатор някогашни депутати и някогашния президент Алмазбек Атамбаев, задържан през 2019 година за корупция и други закононарушения.

От лагер край Бишкек е освободен някогашният министър председател Сапар Исаков, наказан за корупция.

Превзето е и кметството на столицата.

Демонстранти прогласиха за столичен комендант някогашния вътрешен министър Курсан Асанов. В града към този момент не се вижда полиция, основават се национални дружини за защита на реда, пишат вестниците.
 Снимка: БТА/AP
Според киргизстанската организация 24.kg, представена в съветския щемпел, Народното събрание е погромен и ограбен. В. " Взгляд " обаче цитира известие на РИА Новости, че участниците в митинга скандирали " Недей да чупиш " и се приканвали взаимно да не разграбват постройката. В Киргизстан има проблеми с интернет достъпа, съобщила интернационалната мониторингова неправителствена организация NetBlocks.

В. " Известия " разказва снощните вълнения под заглавие " Преврат в Киргизстан ": несъгласните с изборния резултат, въоръжени с пръти и арматура, изкъртвали павета в подготовка за конфликт със силите на реда, които пък употребявали против тях гумени патрони, сълзотворен газ и светошумови гранати.

Според изданието протестиращите бутнали с камиони портала на Държавния комитет за национална сигурност. Медии съобщили, че митингуващите управляват националната компания за телевизия и радио.

В. " Комерсант " споделя по какъв начин участници в митинга блокирали входа към центъра за незабавна помощ и трошели коли, пречейки на колите за спешна помощ. По-късно здравното министерство заяви за 590 потърпевши в конфликтите и един умрял.

Снимка от дрон, публикувана от изданието " Sputnik Киргизстан ", демонстрира по какъв начин от прозорците на завладения парламент се разхвърчат бумаги. Пламъци обгръщат елементи от площада пред постройката, написа в. " Новая газета ".

Според пресслужбата на президента Сооронбай Жеенбеков президентът работил в своя офис до късно и го напуснал тъкмо преди щурма. Днес президентът ще се срещне с водачите на 16-те партии, взели участие в изборите, показват изданията.

Медици оповестяват в обществените мрежи за " голям брой ранени по улиците ", а съгласно доктор Егор Борисов от незабавната помощ погромаджии атакуват фелдшери, пребиват ги и ограбват колите за спешна помощ. Пострадали са служители на реда, бити с камъни от тълпата.

Масовите вълнения в Бишкек съставляват опит извън да се провежда " цветна гражданска война " в Киргизстан, цитира в. " Свободная преса " мнение на съветския парламентарист Михаил Шеремет, интернационален наблюдаващ на изборите в неделя.

Експерти се притесняват от допустимо най-лошо развиване на събитията и показват два момента. Ето първия: Кавказ към този момент е запален, написа в. " Независимая газета ", припомняйки за бойните дейности в Нагорни Карабах. Сега на ред е Централна Азия и са почнали да я подпалват от Киргизстан, считат анализатори. Като втори миг те акцентират " турския фактор " - киргизстанските избори " посочили, че той е значим и в Централна Азия, и в Кавказ ".

Турция работи в района от дълго време и системно, споделя съветският политолог Юрий Солозобов. Анкара бе измежду първите столици, признали независимостта на тюркоезичните страни там, и дълго време бе културен и държавен блян за цяло потомство локални поданици.

Днес Турция е във напредък - районна свръхсила, с растяща стопанска система и войска. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган има нови проекти - да стане водач от международен мащаб. Всичко това може да прерасне в обединяване на Турция с тюркоезичните страни, предвижда " Независимая газета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР