Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път

...
Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път
Коментари Харесай

Каталунският лидер Карлес Пучдемон бе заплашен със затвор

Лидерът на каталунското районно държавно управление Карлес Пучдемон за пръв път бе застрашен от испанските управляващи със затвор поради ролята му в противоречивия референдум за самостоятелност на Каталуния, заяви ДПА.

Главният прокурор Хосе Мануел съобщи в изявление за радио "Онда серо ", че не е изключено Пучдемон да влезе в пандиза поради корист с обществени средства наред с други престъпления.

Пучдемон пък упрекна централното държавно управление в Мадрид в налагане на изключително състояние, откакто Гражданската полиция на Испания замрази средствата на района и арестува 13 висши длъжностни лица.

"Правителството де факто анулира автономията на Каталуния и наложи изключително състояние ", съобщи каталунският президент Карлес Пучдемон след арестите, обвинявайки държавното управление на Мариано Рахой, че е „ тоталитарно " и нарушава „ главните права ".

Миналата седмица управляващите в Мадрид оповестиха, че Испания ще ускори контрола си върху разноските на Каталуния, с цел да попречи на района да употребява средства за образуване на референдум за самостоятелност.

На 6 септември локалният парламент в Каталуния утвърди закона за референдума за самостоятелност, който Мадрид счита за противозаконен. След това бе подписано разпореждане за осъществяване на плебисцит на 1 октомври. Освен това бе гласуван закон, който ще контролира отдръпването от Испания, в случай че поддръжниците на "развода " надделеят на вота. Испанското държавно управление към този момент апелира сепаратистките решения пред Конституционния съд. Централното държавно управление се базира на конституцията и споделя, че обособена самостоятелна общественост не може да организира годен плебисцит без съглашение с Мадрид.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР