Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова настоява да бъде оттеглен

...
Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова настоява да бъде оттеглен
Коментари Харесай

Мая Манолова настоява да бъде оттеглен новият проектозакон за ВиК

Лидерът на „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова упорства да бъде отдръпнат новият проектозакон за ВиК, който съгласно нея ще докара до фрапантно нарастване на цените на водата. Заедно със свои съидейници Манолова даде брифинг пред постройката на Народното събрание.

Новият закон, импортиран от Министерство на регионалното развитие, е написан на мрачно, съобщи Мая Манолова и задачата е да бъде признат апропо, до момента в който хората са фокусирани само в пандемията и се тормозят за здравето си.

Какво планува проектозаконът, против който гражданската платформа на Манолова стачкува: "Въвеждат се три такси достъп, ти можеш да не ползваш вода, да не живееш в парцела, само че ще плащаш такса достъп - ще я плащаш за питейна вода, за достъп до канализация, ще я плащаш за пречиствателна станция. Този закон планува основаването на нова КЕВР. Двама души ще вземат решение цената на водата в другите обитаеми места ".

Йордан Йорданов от Шумен изяснява, че цената на водата в града е една от най-високите, а в това време достъпът до нея е съществено стеснен. "Вбеси ме това, че ще има такса "достъп ", достъп до какво - примерно, за предната седмица имаме три дни, в които половината град е без вода, един ден целият град е без вода. Ние нямаме достъп до вода. Никой в Шумен от години към този момент не употребява за пиянство и за готвене. Ние сме единственият град, може би, без пречиствателна станция. Какво да я вършим тая вода, като ни карат да я плащаме на 3,52 лева ", попита той.

Манолова упорства проектозаконът да бъде неотложно отдръпнат и да бъдат уволнени всички, които са взели участие в подготовката му.

"Борисов неотложно да разпореди на районния министър да отдръпна новия Закон за ВиК и да уволни всички, които са взели участие в подготовката на този план на закон. Освен, че е юридически необразован, той нарушава правата на българските жители и е против тях ", съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред медиите в София през днешния ден във връзка новия Закон за ВиК, с който цената на водата ще се усили. Според нея този закон е рисков за българските жители, тъй като нарушава техните потребителски права и ще докара до повишаване на водата и национализиране на общинските ВиК-дружества.

"С този закон се вкарват три такси за достъп до вода. Те наподобяват сградната апаратура при „ Топлофикация “ – даже и да не се употребява услугата, ще се заплаща достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция ", изясни още тя. Манолова добави, че таксите за достъп няма да са обвързани със обществената търпимост на цената на водата, няма да имат таван и ще се дефинират както реши властта. В Закона за ВиК липсва и пояснение какво е „ безпаричен консуматор “ и кой ще получава водна помощ, сподели още тя.

"Буди неразбиране за какво се плануват самостоятелни контракти за промишлените консуматори, а за битовите консуматори няма. Има контракти за Общи условия, само че ВиК-дружествата не са длъжни да ги афишират на уеб страниците си и те могат да бъдат секрети. Не е ясно дали в тези Общи условия ще има условие за качеството на водата, тъй като в Закона няма очакван механизъм, в случай че водата е с неприятно качество, да е на по-ниска цена или в случай че няма вода, да не се заплаща такса достъп ", обясни още някогашният омбудсман.

Тя акцентира, че се планува и основаване на „ нова КЕВР “ от трима души, която да е единствено за водата. Тя ще се избира от парламентарното болшинство и болшинство от двама души в нея ще вземат решение цената на водата в другите обитаеми места. Решенията на тази КЕВР няма да могат да се апелират в съда и на потребителите им остава само да заплащат, изясни Манолова.

По думите й изключително рисково в новия Закон за ВиК е национализирането на общинските ВиК-дружества. Централизира се корупцията във ВиК-сектора. Хората си желаят общинските ВиК-дружества, а в други общини се борят ВиК-дружеството им да стане общинско, добави ръководителят на „ Изправи се.БГ “.

Манолова изясни, че новият закон планува и нови дирекции за събиране на отговорностите за вода. Създава се нова писта, в случай че консуматор не си е платил водата, ВиК-дружеството да може да го осъди. След това колектори и частен правосъден реализатор да събират задълженията, добави тя.

Председателят на Инициативния комитет в Шумен Йордан Йорданов акцентира, че в региона постоянно няма вода с дни, а когато има, тя е мътна и негодна за пиянство. 60 обитаеми места в Търговище и 40 обитаеми места в Шумен са без вода цяло лято. За какво ще плащаме тези нови такси достъп?, съобщи Йорданов и добави, че и сега в Шумен се заплаща една от най-скъпите води в България – 3,52 лева

Манолова и Йордан Йорданов от Шумен оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града от дълго време не употребяват за пиянство.

От Инициативния комитет в Самоков оповестиха, че са вдигнали цената на водата с 1 лева Вдигането на цената би трябвало да е посредством публично разискване, което да е оповестено обществено и ясно. Писахме писмо, че желаеме ВиК-Самоков да се отдели от ВиК-София. Областният шеф обаче ни сподели, че не може да го разреши. Той не е дерибей, който да командва. Той би трябвало да пази интереса на жителите, обявиха още от Инициативния комитет в Самоков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР