Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на контактна група

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на контактна група
Коментари Харесай

Борисов предлага контактна група с Радев и служебното правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи основаването на контактна група със служебното държавно управление и с президента Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

ГЕРБ оферират ограничения ориентирани напълно към хората и бизнеса: „ Ако се приложат, ще се избегнат рецесии “, сподели Борисов.

Той напомни, че е оставил голям фискален запас, а в този момент новата власт ще встъпи с 16 милиарда лева дълг. „ Рецесията е голяма. За тези две години българите получиха 16 милиарда нов дълг, 6,6% недостиг и големи сметки за гориво, ток и други хранителни артикули “, сподели водачът на ГЕРБ.

„ Изборите минаха, само че е доста евентуално да се зададат нови. Тук желая да извършите контактна група и с президента Радев, и със служебното държавно управление, тъй като един проектобюджет в такава конюнктура неразчетен и незастанали ясно и служебното държавно управление зад него – ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, в случай че се вкара популистки бюджет отначало “, безапелационен е Борисов.

Той съобщи, че би трябвало да се погрижим за пенсионерите, армията, битовия консуматор и бизнеса. „ Това са първостепенните задания, които би трябвало да се свършат през днешния ден “, сподели Борисов и добави, че в случай че нещата не бъдат поправени, злополуката през пролетта ще е голяма.

Държавата банкрутира

Докато избирахме три дни ръководител на Народното събрание, страната банкрутира. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен финансов министър Кирил Ананиев.

„ МФ показа проектобюджет за 2023 година с бюджетен недостиг от 6,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което съставлява 11,6 милиарда лв. или с 5,3 милиарда лв. се утежнява недостига по отношение на 2022 година “, сподели Ананиев.

Също по този начин се предлага да се тегли нов дълг от 16 милиарда лева „ Помислете и си отговорете кои финансови институции имат доверието на българската страна, изключително след ръководството на кабинета на Кирил Петков, с цел да финансират този недостиг и при каква рентабилност. Също си задайте въпроса по какъв начин тези индикатори ще дадат отражение върху нашето предпочитание да станем постоянен член на еврозоната от 1 януари 2024 година МФ е заложило в своя проектобюджет междинна годишна инфлация от 6,4%. Отново по-оптимистична прогноза от тази, която даде Българска народна банка в размер на 7,4% “, сподели Ананиев.

Той съобщи, че в плана не са планувани нито нарастване на минималната работна заплата, нито на бюджетните заплати в обществения бранш.

„ Всичко това е вследствие на несъответстващото ръководство на обществените финанси от моя правоприемник Асен Василев. Според мен той е най-слабият министър на финансите през последните няколко десетилетия “, сподели Ананиев.

Дончев прикани да погледнем опциите

На нас ни е належащо управление на Народното събрание, не с цел да му се радваме, че го има. На нас ни е належащо управление на Народното събрание, с цел да проработи, сподели на собствен ред заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той съобщи, че следва избирането на парламентарни комисии. Дончев прикани да погледнем и към опциите, а освен към рецесиите. „ Описват куп опасности, които стоят пред нас. Ние би трябвало да погледнем и към опциите. Една от дребното благоприятни условия, които съществуват пред България през идващите години е съответно да употребява наличното европейско финансиране от над 50 милиарда лв. “, акцентира заместник-председателят на ГЕРБ.

Той изрази страдание, че от началото на тази година до август „ нещата са в цялостен застой “.

„ По тази причина ние сме създали и внасяме в Народно събрание план на решение задължаваме служебното държавно управление във допустимо най-кратки периоди да внесе в Народно събрание всички закони, нужни за осъществяване на етапните цели за осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност, с цел да може България да получи идващия транш финансиране, който е в размер на 1,5 милиарда лева “, сподели Дончев.

ГЕРБ ще упорства служебното държавно управление да даде разбор от риска от загуба на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност поради огромното забавяне, както и ограничения по какъв начин това може да бъде преодоляно.

Парите по проекта би трябвало да се влеят в модернизацията на стопанската система.

„ Каквото зависи от нашата ПГ ние ще го създадем, макар че част от законите, които са поети като ангажимент, не са безспорни “, сподели Дончев, имайки поради прибързаната либерализация на пазара на битовите консуматори на ток.

ГЕРБ внасят 7 антикризисни ограничения

В понеделник ГЕРБ ще внесе 7 антикризисни ограничения в Народно събрание. Това съобщи депутатът Делян Добрев.

„ Те няма да костват нито лев на държавния бюджет. В същото време имаме вяра, че ще подействат като Редбул върху стопанската система на страната “, сподели той.

Първата мярка е решение на Народно събрание за отплата на цената на тока за бизнеса. Предлагаме тази отплата да продължи през 2023 година като се раздели на две елементи. Абонатите присъединени на ниско и приблизително напрежение да получат 100% отплата за цените над 250 лв/МВтч. Тези, които са непосредствено присъединени към мрежата с високо напрежение, да получат 100% обезщетения над 200 лв/МВтч.

Второто предложение възбрана на либерализация за битовите клиенти.

„ Вчера чухме едно доста комплицирано ревю от страна на служебния енергиен министър, че битът ще излиза на свободния пазар, като това бе скрито с две цени на тока. Почти всички семейства ще надскочат тези два прага “, предизвести Добрев. В тази връзка ГЕРБ предлага на Народно събрание експлицитна възбрана за всевъзможни дейности в посока либерализация на пазара на тока за бита до 1 януари 2026 година

Третото предложение е решение на Народно събрание за горивата. Министерски съвет да вкара мито и да изземе свръхпечалбата от горивата, да предприеме други дейности по свое убеждение, които да доведат до 1 лев понижение на цената на горивата на литър.

Четвърто предложение е дълготраен контракт за доставките на природен газ. „ Ако бъде извършена открита процедура и бъде определен снабдител на газ друга от съветската, цената ще спадне доста в България “, уточни Добрев.

Пето предложение е решение на Народно събрание за лицензиране от АЯР на неруско нуклеарно гориво. „ С оглед на войната в Украйна и ограничаващите ограничения по отношение на Русия, ние би трябвало да подсигуряваме, че нашата АЕЦ ще продължи да работи. От тази позиция предлагаме да се ускорят дейностите по лицензиране на неруско нуклеарно гориво “, прикани Добрев.

Последните две оферти са свързани с облекчение на процедурите за създаване на ВЕИ и да приемем закон за офшорния вятър. „ Тези две оферти ще подсигуряват повече произвеждане на електрическа енергия в страната, което ще понижи и крайната цена на тока “, сподели депутатът от ГЕРБ и акцентира:

„ Нито една от тези седем ограничения не е обвързвана с харчене на държавни пари! “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР