Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към партньорите си

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към партньорите си
Коментари Харесай

Ротация, но не на всяка цена. Борисов атакува ПП-ДБ заради земеделския министър и регулаторите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов насочи рецензии към сътрудниците си от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) поради министъра на земеделието Кирил Вътев и избора на регулаторни органи. Борисов сподели, че идната през март ротация в общото държавно управление на двете обединения няма да се случи непременно.

В отговор министър председателят Николай Денков сподели, че ротация би трябвало да има, само че тя ще се случи единствено в случай че ПП-ДБ и ГЕРБ имат гаранции във връзка с общите цели. Той прикани Борисов да приказва непосредствено с него за оценката на министри от кабинета и напомни, че изборът на регулатори се прави от Народното събрание, а не от държавното управление.

Изказването на водача на ГЕРБ идва ден откакто той и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и споделиха, че те „ са се трансформирали в партийни секретари “. Движение за права и свободи не взе участие в държавното управление, само че го поддържа, а Пеевски се изявява като неофициален представител на ръководещото болшинство.

Споразумението за общото ръководство на ПП-ДБ и ГЕРБ планува всяка от обединенията в границите на 9 месеца. Денков встъпи в служба като министър председател от ПП-ДБ през юни предходната година и се чака да съобщи поста си на вицепремиерката от ГЕРБ Мария Габриел .

6 март е, с цел да може този на Габриел да стартира работа. Очаква се в него.
Казво споделят Борисов и Денков за ротацията
В петък обаче Борисов загатна, че ротация може и да не се реализира, тъй като „ не е непременно “.

„ Аз имам убеденост че ротацията ще се случи, само че всеки ден слушам нови и нови искания “, добави водачът на ГЕРБ. Ако има ротация,. Друг вид съгласно Борисов би бил позорен.

Борисов сподели още, че в доста от министерствата в настоящия кабинет вижда „ доста слаба работа и това го виждат всички хора “. Той разкритикува съответно министъра на земеделието Кирил Вътев за това, че заобикаля тематиката за земеделските митинги.

Българските зърнопроизводители заплашиха да стартират митинги идващия вторник, в случай че до края на тази седмица не се срещнат с държавното управление, с цел да заявят настояванията си за спомагателна финансова помощ. През септември предходната година земеделците, които приключиха със съглашение с кабинета.

В петък водачът на ГЕРБ похвали други министри от кабинета - тези на стопанската система, превоза, образованието и други Същевременно през миналите дни той разкритикува министъра на защитата Тодор Тагарев и спортния министър Димитър Илиев .

На рецензиите от страна на Борисов Денков отговори, че ротацията в действителност не е непременно и „ ще се случи, когато имаме ясни гаранции по управническата стратегия “.

Премиерът сподели пред публицисти в Народното събрание, че е сюрпризиран от офанзивите на Борисов и е поканил водача на ГЕРБ на среща, с цел да приказват за ротацията и оценката на сегашните министри и осъществяването на тяхната стратегия.

„ Само на тази база можем да кажем дали някой се е справил, или не се е справил “, сподели Денков.

Като изискване за сполучлива ротация на ръководството той добави, че са нужни гаранции, че България ще продължи да се развива като проевропейска страна. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ могат дружно да осъществят тази цел, ще има ротация. Ако не - няма.
Регулаторите
Борисов насочи рецензии към ПП-ДБ и във връзка с регулаторите. Изборът на хора, които да оглавят управлението на регулаторните органи, е една от най-спорните тематики за сегашните ръководещи.

Регулаторите са институции като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за отбрана на потребителите, Сметната палата и други В тази категория попадат и контролни органи като антикорупционната комисия, Националната здравноосигурителна каса, Висшият правосъден съвет.

В общо 17 такива органа има към 80 поста с изтекли мандати. За тях би трябвало да се изберат нови членове и ръководители, с цел да може решенията, които взимат тези институции, да бъдат законни. ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче имат различия по този въпрос.

Борисов разкритикува кабинета на Кирил Петков от Политическа партия, който управляваше от края на 2021 година доникъде на 2022 година, че не е сменил всички регулатори. Тогава обединенията Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ имаха болшинство и общо държавно управление. Според Борисов е „ най-лесно “ в този момент ПП-ДБ да настояват, че неговата партия е отговорна за невъзможността да се реализира единодушие по какъв начин да се създадат измененията.

В отговор Денков подсети на Борисов, че управлението на регулаторните органи се избира от Народното събрание, както и че кабинетът на Петков по самодейност на ГЕРБ. Той получи поддръжката на Движение за права и свободи, „ ИТН “ и „ Възраждане “. От тях ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържат актуалното държавно управление.

Според от декември предходната година ръководители и членове на регулаторни и контролни органи към този момент се избират с гласовете на най-малко 160 от 240 депутати.

Това значи, че ПП-ДБ и ГЕРБ няма да съумеят сами да изберат управления на органите с изтекли мандати и ще би трябвало да разчитат и на гласовете на Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР