Лидерът на един от по-малките партньори в управляващата в Словакия

...
Лидерът на един от по-малките партньори в управляващата в Словакия
Коментари Харесай

Правителствената криза в Словакия набира скорост, в основата е руската ваксина

Лидерът на един от по-малките сътрудници в ръководещата в Словакия коалиция разгласи, че подава оставка като министър на стопанската система, с цел да помогне за решение на политическата рецесия, разтърсваща държавното управление на премиера Игор Матович, съобщи " Ройтерс ".

Решението на Рихард Сулик беше оповестено ден откакто самият Матович предложи да подаде оставка при избрани условия, откакто държавното управление му беше обхванато от спор към покупката на съветската ваксина против ковид " Спутник V ", която не е утвърдена за прилагане от лекарствения регулатор на Европейски Съюз.

" Тази оставка е за Игор Матович, с цел да види, че сме подготвени за промени в кабинета, в това число и на премиерския пост ", сподели Сулик на конференция в Братислава, която беше излъчена онлайн по малкия екран.

Не е ясно обаче дали тази оставка ще помогне да бъде избавен четирипартийният кабинет, обзет от междуличностни разногласия и разногласия към метода на ръководство сред Матович и сътрудниците му.

Миналата година министър председателят и неговата партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " завоюваха изборите с обещания да изкоренят корупцията и съмнителните връзки сред политика, правораздаване, полиция и бизнес след убийството на проверяващ публицист. Впоследствие бяха стартирани редица правосъдни преследвания.

Вчера Матович разгласи подготвеност да подаде оставка и да сформира ново държавно управление сред неговата групировка и същите три партии от досегашната ръководеща коалиция. Той обаче сложи като изискване Сулик да си тръгне, партията му " Свобода и взаимност " да се откаже от един министерски пост, а самият Матович да има министерско място в новия кабинет. Сулик пък съобщи, че Матович не трябва по никакъв метод да бъде в новото държавно управление, в случай че и той няма да бъде в него.

Скандалът разтресе държавното управление на фона на вълната на ковид. Словакия е най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията.

Матович ядоса съдружните си сътрудници при започване на месеца с поръчката без тяхно познание на дози от съветската ваксина против ковид " Спутник V ", макар възраженията на негови съдружни сътрудници. Те смятаха, че Словакия не би трябвало да употребява ваксини, които не са утвърдени от лекарствения регулатор на Европейски Съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР