Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър

...
Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър
Коментари Харесай

Чък Шумър критикува Нетаняху и иска нови избори в Израел

Лидерът на демократическото болшинство в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър прикани в четвъртък за нови избори в Израел, критикувайки остро премиера Бенямин Нетаняху като спънка за мира, предава Ройтерс

Демократът Шумър, от дълго време покровител на Израел и най-високопоставеният определен американски чиновник от еврейски генезис , сподели пред Сената, че държавното управление на Нетаняху " към този момент не дава отговор на потребностите на Израел " пет месеца след началото на война, почнала с офанзиви против Израел от бойци на Хамас на 7 октомври.

" Като народна власт, Израел има правото да избира своите лични водачи, и би трябвало да позволим на събитията да се развиват по натурален път. Но значимото е, че израелците имат избор. Необходим е нов спор за бъдещето на Израел след 7-ми октомври , " сподели Шумър.

" Според мен това се реализира най-добре посредством осъществяване на избори ", сподели той.

Шумер предизвести, че би било " сериозна неточност " за Израел да отхвърли решение за две страни и прикани договарящите в спора сред Израел и Хамас да създадат всичко допустимо, с цел да обезпечат преустановяване на огъня, освобождение на заложниците и приемане на помощ в Газа.
 Съединени американски щати постановиха наказания на еврейски заселници
Съединени американски щати постановиха наказания на еврейски заселници

Според Вашингтон заселническата политика на Израел е противозаконна

Шумър и други водещи демократи, в това число президентът Джо Байдън, са изправени пред мощна рецензия от страна на партията за безусловната поддръжка на Вашингтон за Израел, като се има поради въздействието върху цивилните палестинци от нападението на Израел против Газа.

Шумер разкритикува палестинците, които поддържат Хамас, и сподели, че палестинският водач Махмуд Абас също би трябвало да се отдръпна.

" За да има някаква вяра за мир в бъдеще, Абас би трябвало да се отдръпна и да бъде сменен от ново потомство палестински водачи, които ще работят за реализиране на мир с еврейската страна ", сподели Шумер.

Лидерът на републиканците в Сената, Мич Макконъл, бързо се изрече в отбрана на Нетаняху  точно след извънредно дългата 45-минутна тирада на Шумър.

" Гротескно... и лицемерно... е за американци, които се възмущават поради задграничното вмешателство в нашата лична народна власт, да приканват за свалянето на демократично определения водач на Израел. Това е невиждано, " сподели Макконъл.

Докато Шумър не загатна опцията за въвеждане на законодателство, което да обвърже даването на американски оръжия за Израел за облекчение на филантропичната рецесия, за което някои демократи се застъпват, Шумър повдигна опцията Вашингтон да употребява своя лост, в случай че Израел не промени курса.

" Ако сегашната коалиция на министър-председателя Нетаняху остане на власт, откакто войната стартира да отшумява, и продължи да следва рискови и провокативни политики, които тестват съществуващите стандарти на Съединени американски щати за помощ, тогава Съединените щати няма да имат различен избор, с изключение на да играят по-активна роля в оформяне на израелската политика, като използваме нашето въздействие, с цел да променим настоящия курс ", сподели той.

Речта на Шумър отразява възходящото отчаяние във Вашингтон от Нетаняху, неговото ръководство на войната, неуспеха да направи повече за отбрана на цивилните палестинци и възпрепятстването на доставките на помощ в Газа.

" (Нетаняху) е прекомерно податлив да толерира цивилните жертви в Газа, което тласка поддръжката за Израел по света до историческо дъно. Израел не може да оцелее, в случай че се трансформира в парий ", сподели Шумер.

Администрацията на Байдън също е недоволна от твърдата опозиция на Нетаняху против апелите на Съединени американски щати да поддържа решение за две страни, което Съединени американски щати виждат като значително за подкрепяне на потушаването на спора и постигането на дълготраен мир.

Посрещането този месец във Вашингтон от Шумър и чиновници на администрацията на члена на израелския боен кабинет Бени Ганц беше необятно възприето като неуважение към Нетаняху, който към момента не е поканен в Белия дом от Байдън. Ганц е центристки политик, който американските чиновници се надяват някой ден да размени Нетаняху.
 Дарители натискат Байдън поради поддръжката му за Израел
Дарители натискат Байдън поради поддръжката му за Израел

Той е получил 5,2 млн. $ от израелско лоби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР