Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да участва в конгреса

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да участва в конгреса
Коментари Харесай

Нинова бойкотира конгреса на ПЕС

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова няма да взе участие в конгреса на ПЕС в Лисабон, плануван за 7 и 8 декември, поради готови резолюции, в които се приканва за одобрение на Истанбулската спогодба и Пакта на Организация на обединените нации за миграцията. Това разгласи самата тя пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

Делегатите на Българска социалистическа партия, водени от партийната й заместничка Деница Златева, ще поддържат Сергей Станишев за трети мандат отпред на европейските социалисти, само че ще бъдат срещу резолюцията за тъждество на половете и приемане на Истанбулската спогодба, тази за миграцията и пакта на Организация на обединените нации.

"Няма да вземам участие в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, тъкмо и ясно, с цел да няма след това спекулации. Българската социалистическа партия издигнахме кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, поддържаме го и нашите гласове на делегацията в Лисабон ще бъдат за него. Той е и единствен претендент, тъй че ще бъде избран отново. Желая му триумф и здраве, тъй като го чакат тежки борби следващата година на европейските избори ", разгласи Нинова.

Тя сподели още, че конгресът ще одобри резолюция за тъждество на половете, с която се приканват всички страни членки да ратифицират Истанбулската спогодба в националното си законодателство като "единствен метод за отбрана на дами от принуждение ".

"Позовавам се на решението на български органи, добре ги знаете. Конституционният съд се произнесе, че Истанбулската спогодба опонира на българската конституция и се позоваваме на решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Не одобряваме това. Изпратила съм писменото си несъгласие. То към този момент е подадено до конгреса и нашата делегация няма да поддържа тази резолюция с гласовете си ", заяви Нинова.

Лидерката на Българска социалистическа партия изрази и позицията на партията по резолюцията за миграция, в която се предлага страните членки да поемат солидарна отговорност за приемането на мигранти, и в случай че това не се случи, на такава страна да бъдат налагани финансови и стопански наказания. Социалистите у нас не я одобряват, тъй като има решение на българския парламент по този въпрос, което задължава държавното управление да не подписва двустранни съглашения за връщане на бежанци. Нинова обърна внимание, че в тази резолюция се споделя, че би трябвало да се улесни достъпът на мигранти посредством издаване на филантропични и студентски визи, визи за сезонна претовареност и други, и изясни, че Българска социалистическа партия не приема и това предложение.

"Има и трета, така наречен интернационална резолюция, в която ПЕС се солидаризира с Пакта по миграция на Организация на обединените нации и поддържа изцяло нещо, което също се разминава с нашата позиция ", означи още Нинова. Иначе социалистическата партия подкрепяла редица от решенията на конгреса на ПЕС, които се отнасят до "социална Европа, политика за младежи, за зелена стопанска система и така нататък "

Попитана дали Сергей Станишев ще води листата на Българска социалистическа партия за евроизборите, Корнелия Нинова отговори, че това ще бъде решавано следващата година.

На форума в Лисабон - с изключение на преизбирането на Станишев, ще бъдат разисквани и признати насоките за започващата през 2019 година акция за европейски избори. Конгресът ще излъчи и общия претендент на ПЕС за ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс. Левицата първа от европейските политически фамилии дефинира своя любимец за изборната борба следващата година.

В сбирката на европейската левица ще се включи и американският икономист Джефри Сакс.

В съвещанията ще вземат присъединяване делегати от партиите членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни водачи и деятели, представители на гражданския бранш и публицисти. Става дума за фигури като Федерика Могерини - висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Джоузеф Мускат - министър председател на Малта, Педро Санчес - министър председател на Испания, Антонио Коща - министър председател на Португалия, Зоран Заев - министър председател на Македония, и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР