Лидерът на британската опозиционна лейбъристка партия Джереми Корбин направи крачка

...
Лидерът на британската опозиционна лейбъристка партия Джереми Корбин направи крачка
Коментари Харесай

Лейбъристите се опитват да изземат инициативата по Брекзит от правителството на Мей

Лидерът на английската опозиционна лейбъристка партия Джереми Корбин направи крачка към проправяне пътя за втори референдум за участието в Европейски Съюз като внесе нощес за разглеждане в Народното събрание корекция в законодателството за Брекзит, предвиждаща второ допитване, заяви през днешния ден в. Гардиън ", представен от международните организации.

Лейбъристите желаят депутатите да обсъдят по какъв начин да се избегне излизане от общността на 29 март без договорка, вид, който мощно тревожи икономическите кръгове, съобщи Франс прес.

Сред предлаганите разновидности е предоговаряне на съглашението за Брекзит на английската министър-председателка Тереза Мей, отхвърлено с огромно болшинство от депутатите (432:202) предходната седмица, с цел да се подписа нов митнически съюз с Европейски Съюз и да се поддържа " мощна връзка " с единния пазар, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поправката планува също по този начин одобрение на нови законови правила за образуване на " национален избор " по съглашението или по предлагането, което получи поддръжката на болшинството парламентаристи.

Поправката на лейбъристите, която е малко евентуално да бъде утвърдена, беше приветствана от поддръжници на ново гласоподаване за Брекзит. " Фактът, че лейбъристите признават (че ново гласуване) може да бъде единственият метод за прогрес, е огромна крачка напред ", сподели депутатът лейбърист Дейвид Лами, покровител на второ допитване.

Министър-председателката Мей разгласи през вчерашния ден, че ще организира ново разискване с Брюксел, с цел да избави съглашението си за Брекзит. Тя удостовери също по този начин отхвърли си да провежда втори референдум или да отсрочи датата на Брекзит. Мей обаче държи на масата сюжета за излизане без договорка, от който опозицията упорства тя да се откаже.

Лейбъристката партия, разграничена по въпроса за Брекзит, сподели, че предлагането за промени не значи, че поддържа второ допитване, а просто отразява съществуващата й политика, съобщи Ройтерс.

" Време е лейбъристки различен проект да бъде подложен в центъра, до момента в който всички разновидности са на масата, в това число разновидността за национален избор ", сподели Корбин.

" Нашата корекция ще разреши на парламентаристите да гласоподават другите разновидности, да сложат завършек на тази невъзможност с Брекзит и да предотвратят хаоса на излизане без договорка ", уточни лейбъристкият водач.

В интервала 21-29 януари парламентаристите ще се възползват от парламентарния инструмент, наименуван " корекция ". Председателят на камарата на общините Джон Бъркоу ще реши кои ремонти да бъдат подложени на гласоподаване на 29 януари.

Досега са препоръчани следните ремонти:

А) На Джереми Корбин. Призовава Народното събрание да разиска различни разновидности за отбягване на Брекзит без договорка. Едва ли ще бъде утвърдена, защото проевропейските консервативни депутати дадоха знак, че няма да я поддържат.

Б) На група лейбъристки депутати. Призовава държавното управление да изиска удължение на действието на член 50 за крайния период, тъй че да бъде образувано " Събрание на жителите " от 250 членове, което да разиска идващите стъпки и да даде рекомендации на Народното събрание в границите на 10 седмици от основаването си.

В) На лейбъристката депутатка Хилари Бен, която ръководи парламентарната комисия за Брекзит. Призовава държавното управление да извърши поредност от гласувания по следните разновидности:

- ново гласоподаване в Народното събрание на договорката на Мей,

- овакантяване без договорка на 29 март,

- апел към държавното управление да предоговори договорката на Мей,

- осъществяване на втори референдум.

Г) На депутатите лейбъристи, консерватори и проевропейски либерал-демократи. Призовава държавното управление да изиска удължение на крайния период в член 50.

Д) На лейбъристката депутатка Ивет Купър. Има поддръжката на 10 депутати от най-малко 4 политически сили, след които и няколко консерватори, по тази причина възможностите да бъде утвърдена се усилват. Цели прекачване на контрола върху Брекзит от държавното управление на Мей към Народното събрание, като се упорства от 5 февруари да не важи правилото, съгласно което държавното управление има преимущество в Народното събрание. След това ще има опция да бъде утвърден препоръчан от Купър закон, който дава на Мей период до 26 февруари да реализира договорка утвърдена от Народното събрание. Ако държавното управление не успее да реализира договорка до тази дата, Народното събрание ще има право да гласоподава да изиска от Европейски Съюз удължение на член 50, за попречване на излизане без договорка. Предлага се 9-месечно удължение до 31 декември.

Е) На консервативния народен представител Доминик Грийв. Поправката е подкрепена от депутати от няколко партии и има шансове за триумф. Изисква през един парламентарен ден в седмицата през февруари и март да не важи нормата, че държавното управление има преимущество в Народното събрание и по този начин законодателите да имат опция да оферират свои разисквания по Брекзит.

На 29 януари Народното събрание ще разиска договорката на Мей и предложенията за ремонти. На този стадий няма да се гласоподава ревизирано съглашение.

Гласуване за смяна на парламентарните правила ще промени отколешния принцип на английския парламент, че държавното управление управлява това, което има късмет да се трансформира в закон. Гласувания за различни разновидности за договорка ще покажат дали има път напред, който се поддържа от парламентарно болшинство.

Ако един от разновидностите бъде утвърден от болшинство, Мей ще може да се върне в Брюксел, с цел да упорства за промени в своето съглашение за Брекзит.

Парламентът ще би трябвало най-после да гласоподава всяка ревизирана договорка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР