Личното ми мнение е, че няма как да се обясни

...
Личното ми мнение е, че няма как да се обясни
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Няма логично обяснение защо дете на 4 години е без маска, а на 5 - с маска

„ Личното ми мнение е, че няма по какъв начин да се изясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години би трябвало да е с маска в детската градина . Смятам, че тази полемика би трябвало да продължи и МОН би трябвало да откри най-оптималното решение. “ Това съобщи пред БНР Ирена Анастасова, ръководител на парламентарната комисия по обучение и просвета. Проблемът за наложителното носене на маски от децата над 6 години в детските градини и учебните заведения не е обсъждан в комисията, посочи тя.
„ Наистина на мен ми наподобява нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в учебните заведения, и в детските градини)  в две прилежащи пространства на детската градина деца с половин година разлика във възрастта – едните би трябвало да бъдат с маски, другите без маски . Няма разумно пояснение “, разяснява Анастасова в предаването „ Преди всички “.

В отговор на въпрос за противоепидемичната подготовка за новата образователна година Ирена Анастасова означи като проблем това, че „ здравните управляващи имат едни условия, а учебните управляващи, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане и от време на време не се срещат тези две позиции “.

„ Аз да вземем за пример считам, че можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Дадоха се задоволително средства защо ли не , в това число и за самостоятелни средства, с които да работят децата в неприсъствено образование. Можеха да бъдат отпуснати и средства за присъственото образование. “

Кампанията за имунизиране не е била задоволително добре артикулирана в обществото и учителското съсловие няма по какъв начин да се отдели от общите трендове, счита още Анастасова.

Преди общественото разискване на три законопроекта за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение Ирена Анастасова посочи, че единият е на Министерския съвет и касае недопускането на политическа активност в просветителните институции, а другите два – на група народни представители, надлежно на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ-СДС. Законопроектът на Българска социалистическа партия е за един учебник по образователен предмет, а на ГЕРБ касае децата, чиито родители не желаят те да учат присъствено, без значение от епидемиологичната конюнктура.

Изборът сред няколко разновидността на учебници за един образователен предмет не е подобрило качеството на образованието - това е един от аргументите на Българска социалистическа партия. Единият учебник ще улесни учителите и ще уеднакви това, което учат всички деца, посочи Ирена Анастасова.
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР