Личните лекари предупреждават за негативните последици от прекратяването на доставките:Спрени

...
Личните лекари предупреждават за негативните последици от прекратяването на доставките:Спрени
Коментари Харесай

Лекари алармират за липсваща ваксина за бебета

Личните лекари предизвестяват за отрицателните последствия от прекратяването на доставките:

Спрени са доставките на имунизацията " Ротарикс ", която се слага на бебета за попречване на ротавирусна зараза. За това предизвестяват от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Липсата на имунизацията слага лекарите в невъзможност да завършат имунизационния курс при децата, които към този момент са получили първа доза, той като " Ротарикс " не може да бъде смесен с различен сходен препарат, предава news.bg.

" В осъществяване на Националната стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние общопрактикуващите лекари (ОПЛ) прилагаме на децата, по тъкмо избрана скица за начало и завършек на ваксинирането, два типа ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми. През настоящия месец бяхме неприятно сюрпризирани, че дистрибуторът за доставка на една от имунизациите (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната стратегия заради липса на контракт. " - пишат от НСОПЛБ в писмо до здравния министър Асена Сербезова.

Копия от писмото са изпратени до основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и до парламентарната комисия по опазване на здравето.

Личните лекари предизвестяват за отрицателните последствия от прекратяването на доставките:

" Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с недовършен имунизационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я размени, както към този момент посочихме, се затваря циничен кръг, в който децата са изложени на риск от съществено, само че ваксинопредотвратимо заболяване, което е неприемливо в актуалното общество. "

" Не знаем, дали има краен период за подписване на съответните контракти за доставка, само че сигурно сме наясно, че има краен период по отношение на възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.

Настояваме и имаме вяра, че ще предприемете необходимите ограничения, виновните за обезпечаване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в доста бърз порядък да създадат по този начин, че да бъдат обновени доставките. " - молят от НСОПЛБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР