В навечерието на 1 май, Международния ден на труда, кметът

...
В навечерието на 1 май, Международния ден на труда, кметът
Коментари Харесай

Община Варна и доброволци почистват бул. Васил Левски

В навечерието на 1 май, Международния ден на труда, кметът Благомир Коцев и група доброволци набелязаха идващите стъпки в акцията на Община Варна „ Мисли световно, действай локално “. Една от тях е поетапното разчистване по цялата дължина на бул. „ Васил Левски “. Инициативата беше препоръчана от самите посетители, които по думите им са били въодушевени от акцията на Общината за почистването на Варна на 27 април.

Първа стъпка в тази посока акцията може да се направи още този месец с почистването на противозаконни сметища в сектора на булеварда от кръговото кръстовище на ул. „ Девня “ в посока към автогарата.

Преди това представители на Община Варна, доброволци и общностни водачи ще посетят квартала, с цел да беседват с живущите там. Идеята е да бъдат чути потребностите им, да бъдат осведомени за задачите на акцията и да бъдат привлечени в самодейността. Включвайки се в почистването, в бъдеще те сами ще наблюдават за нарушавания и по този начин резултатите от акцията ще бъдат по-трайни.  

Ще заложим на резултата на счупения прозорец: хората изхвърлят отпадъците си там, където други преди тях са го правили и противоположното – грижат се за местата, които са чисти и поддържани. Така кметът Коцев изясни пред доброволците желанието на управлението на общината, почистването на Варна да не е еднократен акт, а да има дълготраен резултат.

От своя страна доброволците обявиха, че желаят да реализират резултата на снежната топка и с образеца си да увлекат на първо време хора от близкото си обграждане, а в следствие от ден на ден и повече варненци.

По време на срещата си с кмета Коцев всички те се обявиха като хора на делата, които застават зад идеята за чиста Варна. Включват се в акцията със лични сили, материали и техника. Много от тях са познати на варненци като доброволци в превъзмогването на вредите от бедствието през месец ноември предходната година.

На срещата беше разисквано още концепцията към акцията да се привлекат домоуправители от Варна, да се организира осведомителна акция в учебните заведения и в детските градини. Всички бяха единомислещи, че би трябвало да се ускори контролът върху нарушителите. В това число са безотговорните притежатели на домашни любимци, които не почистват след тях, и младежите, които във вечерните часове се събират на групи и разрушават детските площадки.

Призовават се жителите също да бъдат дейни, да снимат нарушителите, да подават сигнали по всички канали.

Предвижда се с изключение на с огромни общоградски събития акцията да продължи с редица местни начинания в целия град. Такава да вземем за пример е и самодейността за разчистване на сметищата по бул. „ Левски “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР