Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19

...
Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19
Коментари Харесай

Направление от личния лекар за PCR тест при 5 симптома

Личните лекари да издават направление за PCR тест за Covid-19 при съществуване на най-малко пет признака у пациента. Това е предлагането на Здравната каса за план на контракт за изменение на Националния рамков контракт 2020-2022 година, изпратено до Българския лекарски съюз.

Електронно направление ще може да бъде изпращано от персоналния доктор до Националната здравна осведомителна система, а от системата ще бъде генериран неповторим код на направлението, се добавя още в плана за изменение.

След като персоналният доктор даде неповторимия код на пациента, болният ще би трябвало да го показа в лаборатория, сключила контракт със Здравната каса и извършваща PCR проби.

Предложението е оповестено на интернет страницата на БЛС.

Личният доктор ще може да издаде направлението за теста, в случай че пациентът има най-малко пет от признаците - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се мощна отпадналост; новопоявила се загуба на усет и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; кислородно засищане по-малко от 92 на 100 /или по-малко от 88 на 100 за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при осъществяване на пулсоксиметрия, в случай че има такава опция, е записано в плана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР