Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса. Към момента

...
Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса. Към момента
Коментари Харесай

Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса

Лични лекари упорстват за покачване на потребителската такса. Към момента тя е 2.90 лв. и не е променяна от десетилетие насам.

„ Нашето мнение е, че потребителската такса не извършва функционалностите, поради които е въведена. Първата и съществена функционалност е да контролира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръх потреблението на услуги “, изясни доктор Пламен Панайотов пред bTV, който е персонален доктор в Бургас.

Той добавя, че всичко, което е гратис или прекомерно на ниска цена, се експлоатира, а това довежда до утежняване на услугата за хора, които имат в действителност потребност.

„ Втората съществена функционалност на потребителската такса е спомагателното възнаграждение. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са надалеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето за какво функционалността на тази такса е да добави тези по-ниски цени “, сподели още доктор Панайотов.

Лекарите упорстват да се вкара процентово обвързване с минималната работна заплата, което да усилва таксата дружно с повишението й всяка година.

„ Такапо натурален път ще биде обновена тази такса съгласно изменящата се конюнктура в България и в Европейски Съюз. Тази такса съществува в цяла Европа “, споделя още персоналният доктор.

Според него това не би било лишило обществено слабите от услугата, в случай че за тях се построи специфичен механизъм за компенсиране и подкрепяне.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР