Либийски съд реши, че синът на бившия либийски лидер Муамар

...
Либийски съд реши, че синът на бившия либийски лидер Муамар
Коментари Харесай

Сейф ал Ислам Кадафи бе върнат в президентската битка 3 седмици преди изборите

Либийски съд реши, че синът на някогашния либийски водач Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, може да бъде претендент за президент на 24 декември.

Това решение на апелативния съд в Себха (южна Либия) последва обжалването от Сейф ал Ислам, откакто изборните управляващи на изборното законодателство.

Сейф ал Ислам се връща в конкуренцията броени седмици първите в историята на Либия президентски избори. От 1951 година Либия е кралство, само че монархът Идрис е свален с прелом от Кадафи. След Арабската пролет Либия потъна в безпорядък, траял десетилетие и трансформирал се в. Месец след първия президентски избор би трябвало има и парламентарен, който към този момент бе отсрочен един път тази година макар постигнатото благодарение на Организация на обединените нации единодушие.

Общо 25 кандидатури бяха отхвърлени предходната седмица от либийската изборна комисия на правни учредения и след постъпили данни от прокуратурата, полицията и други управляващи.

Хафтар против Кадафи

Решението на апелативния съд стана мотив за подиуми на бурна наслада в Себха. Там десетки последователи на Сейф ал Ислам се бяха събрали пред постройката на съда, написа Българска телеграфна агенция.

Преди това няколко следващи дни юристът на сина на Кадафи не можеше да се добере до постройката и да подаде жалбата против решението за премахване от президентската борба. Причината за това бе, че въоръжени последователи на мощния човек на либийския изток Халифа Хафтар бяха блокирали достъпа до съда.

Самият Хафтар също е претендент за президент. Едва през днешния ден тези поддръжници се отдръпнаха от периметъра на съда и разрешиха на трима съдии и на юриста на Сейф ал Ислам да влязат вътре.

Неузнаваемият Сейф ал Ислам

Синът на Кадафи, през днешния ден на 49 години, бе противоречива фигура, позната и в България. Той в началото отхвърляше изказванията, че българските медицински сестри, упрекнати, че са заразили с ХИВ близо 400 деца в Либия, са били измъчвани и им е отхвърлен обективен развой, само че след това, имаше роля и в договарянията за освобождавнето им.

Бе наказан на гибел през 2015 година след дело по бързата процедура, само че след това бе амнистиран. Изчезна от обществения живот за известно време и живя насаме, до момента в който не даде през юли изявление за " Ню Йорк таймс ", в което изиска да " възвърне изгубеното единение " на Либия.

 Сейф ал Ислам Кадафи бе върнат в президентската борба 3 седмици преди изборите
© Reuters

През ноември, залагайки на поддръжка от тези, които изпитват носталгия към някогашния режим и са разочаровани от безкрайния политически преход в страната и от хаоса.

През годините той е променял имиджа си в интернационален проект, бил е възприеман и като модернизатор, и като правоприемник на модела на татко си - и решението на либийската изборна комисия да го дисквалифицира бе обвързвано с обвинявания във военни закононарушения, осъществени при въстанието против татко му.

Днес наподобява неразпознаваем и външно - обликът му се промени в съпоставяне със светския облечения мъж с очила, подчертаващ западното си обучение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР