Либия отстрани външния министър заради разговори с израелския му колега

...
Лидерът на правителството на Либия каза в неделя, че е
Коментари Харесай

Лидерът на правителството на Либия каза в неделя, че е отстранил своя външен министър, след като нейният израелски колега обяви, че е провел разговори с нея миналата седмица в Рим.

Najla al-Mangoush е "временно отстранена" и ще бъде обект на "административно разследване" от комисия, председателствана от министъра на правосъдието, каза премиерът Абдулхамид Дбейбах в неделя вечерта в официално решение, публикувано във Facebook.

Либийското външно министерство го описа като „случайна и неофициална среща“, но новината за срещата вече беше довела до улични протести в няколко либийски града.

Политическият спор избухна в неделя, след като външното министерство на Израел каза, че двете страни външните министри се срещнаха предходната седмица.

В изявлението се казва, че израелският външен министър Ели Коен и Мангуш, неговият либийски колега в базираната в Триполи администрация, са говорили на среща в Рим, организирана от италианския външен министър Антонио Таяни.

Израелското изявление описва това като първата подобна дипломатическа инициатива между двете страни.

"Разговарях с външния министър за големия потенциал за двете страни от техните отношения", каза Коен в изявлението на израелското външно министерство.

Но либийското външно министерство каза в неделя вечерта, че Мангуш е „отказал да се срещне с която и да е страна“, представляваща Израел.

„Това, което се случи в Рим, беше случайна и неофициална среща по време на среща с италианския му колега, която не включваше всяка дискусия, споразумение или консултация“, се казва в изявление на министерството.

Министърът повтори „по ясен и недвусмислен начин позицията на Либия по отношение на палестинската кауза“, се добавя в изявлението.

Новината за срещата беше предизвикана протести в някои либийски градове и писмо от Президентския съвет на страната с искане за разяснение.

Либийското външно министерство обвини Израел, че се опитва да "представи този инцидент" като "среща или разговори".

В изявлението на израелското външно министерство Коен е цитиран да казва, че двамата са обсъдили „важността на запазването на наследството на либийските евреи, което включва обновяване на синагоги и еврейски гробища в страната“.

„Размерът и стратегическото местоположение на Либия предлагат огромна възможност за държавата Израел", добави той.

Нямаше незабавно потвърждение за срещата от Рим.

Улични протести

По-рано в неделя вечерта президентският съвет на Либия поиска "разяснения" от правителството, според Телевизия Либия ал-Ахрар, позовавайки се на кореспонденция на говорителката Наджва Уиба.

Президентският съвет, който има някои изпълнителни правомощия и възникна от подкрепяния от ООН политически процес, включва трима членове, представляващи трите либийски провинции.

В писмото се казва че това развитие „не отразява външната политика на либийската държава, не представлява либийските национални константи и се счита за нарушение на либийските закони, които криминализират нормализирането с „ционисткото образувание“.

Той помоли ръководителя на правителството „да приложи закона, ако срещата се проведе“.

По улиците на Триполи и неговите предградия избухнаха протести в неделя вечерта в знак на отказ от нормализиране на отношенията с Израел. Протестите се разпространиха и в други градове, където млади хора блокираха пътища, горяха гуми и развяваха палестинското знаме.

Подобно на няколко други северноафрикански държави, Либия има богато еврейско наследство.

Но по време на десетилетия управление на бившия либийски лидер Моамер Кадафи, който беше силен поддръжник на палестинската кауза, хиляди евреи бяха прогонени от Либия и много синагоги бяха унищожени.

Кадафи беше свален и убит през 2011 г. от подкрепено от НАТО въстание, което хвърли страната в повече от десетилетие на хаос и беззаконие.

Страната е разделена политически със съперничещи администрации - правителството на Триполи на запад и друго на изток, подкрепяно от силния военен Халифа Хафтар.

Израел нормализира отношенията с някои арабски страни през последните години като част от подкрепени от САЩ споразумения, известни като Споразуменията на Ейбрахам.

Твърдолинейното правителство на премиера Бенямин Нетаняху обаче беше подложено на силна критика от арабските държави заради нарастващото насилие на Западния бряг и за подкрепата за разширяването на еврейските селища в окупирана територия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР