„Либерализацията на пазара на електроенергия за потребителите ще доведе задължително

...
„Либерализацията на пазара на електроенергия за потребителите ще доведе задължително
Коментари Харесай

Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят Турски поток с различни фирми

„ Либерализацията на пазара на електрическа енергия за потребителите ще докара наложително до повишение на цените и не е моментът в този момент, когато приходите на хората са доста надалеч зад европейските, да вкарваме европейски практики за ценообразуване, които неизбежно ще доведат европейски цени у нас. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.

По неговите думи министър Асен Василев си „ играе “ с стопанската система на България, прехвърляйки 1 милиарда лева от Фонд „ Сигурност на Електроенергийната Система “ в държавния бюджет, с цел да дава отговор на условията за влизане в еврозоната.

„ От Българска социалистическа партия от дълго време сме споделили: ще влезем в еврозоната, само че тогава, когато сме подготвени. В противоположен случай, ще компрометираме както самата концепция за еврозоната, по този начин и устрема на страната да се развива обикновено “, акцентира Ерменков.

Според него отвесният газов кулоар, който беше тематика на Народното събрание през седмицата, е още една инвестиция, при която България със свои пари взема решение непознати проблеми без да има опция да се възползва от нея.

„ По същия метод сега „ Турски поток “, който също беше издигнат с български пари, транзитира газ за Европа, само че ние не можем да се възползваме от този пренос – още повече, че в края на тръбата цените на газа са доста по-ниски, в сравнение с са в България “, обърна внимание социалистът.

„ Пътната карта е нещо, което се пробва да замаже по-големия проблем с това по какъв начин вътре в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят „ Турски поток “ с разнообразни компании. Това оскъпи плана, забави го и докара до едни 2,5 милиарда лева, които България трябваше да влага в тази тръба без от нея да влиза една молекула газ в страната “, изясни специалистът.

По думите му, вследствие на този план, както и на контракта с „ Боташ “, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ са доведени до границата на техническия банкрут.

„ Един доста по-изгоден план беше „ Южен поток “, който нямаше да бъде построен с български пари, приходите от него бяха обезпечени и директната цена беше доста по-ниска от тази на „ Турски поток “. Загубихме и 9 милиарда куб. м пренос за Турция, в този момент към този момент внасяме газ от Турция. И всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с ползите на България. Тя може да е антируска, само че това не я оправдава, че е и антибългарска. В избрани случаи мощно се тормозя, че частният интерес на дефинира лица в ръководството тогава, пък и в този момент, взе връх над националните ползи “, акцентира Таско Ерменков.

Той дефинира тезата, че „ Турски поток “ е повода за началото на войната в Украйна като „ наивна “, защото по него сега се транзитира незначително количество газ спрямо потребностите на Европа.

„ Дали ще бъде формирано държавно управление зависи от това дали ГЕРБ са удовлетворени от известното преимущество, които им дават социологическите изследвания пред ПП-ДБ, или биха желали да „ поудавят “ още малко своите некоалицонни сътрудници, с цел да им падне още повече рейтингът. Другият детайл е геополитическият – тематиката дали едни предварителни избори в България няма да бъдат в допълнение разлюляване на стабилността на Европа “, разяснява настоящата политическа конюнктура Таско Ерменков.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР