Либерализацията на електроенергийния пазар у нас напредва и съвсем скоро

...
Либерализацията на електроенергийния пазар у нас напредва и съвсем скоро
Коментари Харесай

Търговци на ток избягват малките фирми за свои клиенти


Либерализацията на електроенергийния пазар у нас напредва и напълно скоро единствено битовите консуматори ще купуват ток на контролирани от КЕВР цени. На процедура от 1 октомври м.г. и най-малките компании – лекарски и зъболекарски кабинети, салони за хубост, дребни квартални магазинчета, еднолични търговци и така нататък към този момент могат и би трябвало да си изберат търговец на ток , от който да купуват електрическа енергия на свободно контракт ени цени. Само че законодателят им даде и гратисен интервал от 9 месеца, който изтича на 30 юни т.г. След тази дата всички тези компании би трябвало да имат подписан контракт с търговец, тъй като към този момент няма да имат никакво право да купуват сила на контролирани цени. Ако до тази дата към момента нямат подобен, ще отидат на така наречен Доставчик от последна инстанция, където обаче цената е много по-висока, а постоянно двойна.

Само че се оказва, че самите търговци на ток в множеството случаи не желаят да подписват контракт и с такива дребни клиенти, сигнализират от “ ЕВН България “. На обслужваната от тяхното ЕРП територия (Югоизточна България), има към 100 000 такива дребни компании , които би трябвало да излязат на свободния пазар най-късно до 30 юни. От 1 октомври предходната година до момента обаче едвам 23% от тях към този момент имат контракт с търговец. И също така този търговец в всеобщия случай е сдружение на ЕВН , заяви районният управител на компанията за България Александър Сипек.

Причината множеството компании да са избрали сдружение от групата на ЕВН е, че множеството търговци на електрическа енергия заобикалят да подписват контракт и с най-малките компании, а избират по-големите. Защото при едноличните търговци потреблението на ток е пренебрежимо дребна и търговецът няма да регистрира съвсем никаква облага. Но би трябвало да обслужват тези свои клиенти, колкото и да са дребни, да влагат в системи и програмен продукт, което за тях са разноски, а в това време няма да имат марж от подобен клиенти, стана ясно от думите на Сипек. Затова и огромна част от въпросните 23 000 дребни компании от Югоизточна България са избрали да сключат контракт с ЕВН като търговец.

Още четете на

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР