Левски е създаден през 1911 г., но властите отказали да

...
Левски е създаден през 1911 г., но властите отказали да
Коментари Харесай

Георги Манов: Левски е основан 1911 г., но е регистриран през 1914-а

Левски е основан през 1911 година, само че управляващите отказали да го записват, тъй като създателите му били малолетни.
" Според тогавашните закони те изпращат протокола за основаването (№1 от 1911 г.) за одобряване в Министерство на просвещението. Оттам обаче с писмо (№2 в архива) отхвърлят регистрация на футболния клуб с претекста, че всички учредители са малолетни. Това затруднение пречи на действителното вписване на клуба. Иначе индиректно доказателство е и отводът на краткотрайния Софийски състезателен съюз да позволи през 1916 година Левски да празнува 5 години от основаването си, тъй като по документи клубът е основан през 1914 година Това е първият спор по кое време е основан Левски ", разгласи водещият откривател на историята на клуба Георги Манов.
Започнала Балканската война през 1912 година, последвана от Междусъюзническата и Първата международна война и в размирните времена въобще не е било на хората да се занимават с основаване, само че доста от клубовете в България се основават точно в мирния интервал сред Междусъюзническата и Световната война. Славия е основана през 1913 година и е одобрена, тъй като създателите й са били пълнолетни.
След Втората международна война през 1946 година от Министерство на вътрешните работи изискват с писма от клубовете да изпратят задачите си архиви, в това число и извоюваните купи. От Левски почтително изпращат 57 папки документи и други артефакти, които най-вероятно са изчезнали или са в ръцете на антиквари и колекционери, които желаят доста пари за тях. От Славия обаче в тези смутни времена просто не са предали първите 6 тома документи, по тази причина се знае и датата на основаването й. Иначе най-старият клуб е ФК 13, въпреки че е основан през 1909 година от Сава Киров и група негови съученици от " Робърт лицей " в Цариград ", разяснява Георги Манов. Самият той е роден в Цариброд (Димитровград) в Сърбия, който по време на Втората международна война е в рамките на Царство България. Само на 8 години е, когато през ноември 1942 година чичо му го води на първия му мач - втория край за държавно състезание, в който Левски побеждава Македония Скопие с 1:0 и печели купата след победа и в първия мач с 2:0, все с голове на именития " наследник " нападател Божин Ласков. След войната Цариброд минава към Югославия, само че българите там всеобщо минават незаконно границата, с цел да живеят в България. Манов също по този метод идва в България на 8 септември 1949 година Датата не е определена инцидентно - тогава стартират честванията на 9 септември и той разчитал, че граничарите честват и защитата на границата е по-слаба. Автор е на 3 книги, отдадени на Левски за 85-годишнината, за 90-ата годишнина дружно с Димитър Попдимитров, някогашен футболист на " сините " и дълготраен футболен статистик, умрял през 2006. Алманахът за 100-годишнината е направен дружно с публицистите Румен Пайташев и Здравко Гюров. Заради липса на финансиране обаче книгата излиза с година забавяне с поддръжката на ръководителя на съдружие " Сини сърца " Илия Христов.
Освен книгите за Левски Манов е създател и на сборника " Старите български клубове " в съдействие с Велизар Чоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР