Левицата инициира дебат в Народното събрание за трансплантациите. Извършването на

...
Левицата инициира дебат в Народното събрание за трансплантациите. Извършването на
Коментари Харесай

Левицата инициира дебат за трансплантациите в парламента

Левицата инициира спор в Народното събрание за трансплантациите. Извършването на трансплантации у нас демонстрира и равнището на опазването на здравето в страната, съгласно Георги Михайлов. Според него историята на трансплантологията има дълбоки корени в България. Този въпрос има голямо значение за възприятието на сигурност. По думите на Михайлов данните за броя на трансплантациите, които показва България, са безусловно неудовлетворителни . В същото време имаме прелестни специалисти.

Въпросът за равнището на трансплантациите у нас стои от доста години и се надявам да бъде решен в най-скоро време, разяснява Михайлов. Той пита каква е визията на министерството за развиването на трансплантациите в България и добави, че от повече от 10 години в Европейски Съюз съществува система за акредитация за клетъчни трансплантации, която доста скоро ще сложи непреодолими проблеми към българския трансплантационен център.

Червените желаят разбор от Министерство на здравеопазването за трансплантациите.
 Над 1000 българи чакат за трансплантация
Над 1000 българи чакат за трансплантация

Хората би трябвало да заявяват и единодушието си за донорство, твърди доктор Сибила Маринова

По данни на Ананиев към 2 януари 2019 година броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациенти . Нуждаещите се от черен дроб са 47, на сърце - 447, на бял дроб - 15, а от нов панкреас потребност имат 11 пациенти. През последната година напъните на здравното министерство са ориентирани към основаване на по-ефективна политика в областта на трансплантациите, изясни министърът и добави, че е основана работна група, която да изготви план на Национална стратегия по донорство и трансплантация. По думи на Ананиев при правенето на програмата е бил осъществен разбор на обстановката в страната и чужбина, при който са били регистрирани аспекти като процеса на трансплантация, ролята на координатора по донорство, донорският скриминг, единодушие за даряване на органи.

Припомняме, сериозно се оказа непродължаването на контракта с болничното заведение във Виена за трансплантиране на белодробно заболели. Пациенти проведоха няколко пъти митинги пред Министерство на здравеопазването, само че и до този миг никой не е поел отговорност за преустановяване на практиката . Протестите доведоха само до оставката на дългогодишния началник на Агенцията Марияна Симеонова.
 Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации
Екипи от Турция идват у нас при донорска обстановка за белодробни трансплантации

Предстои да се реализира връзка и с трансплантолози от Хановер

Миналата седмица в границите на визитата на австрийски проф. Валтер Клепетко у нас бе подписано съглашение за образование и подготовка в региона на белодробната трансплантация на български експерти.

През 2018 година в страната ни са били осъществени 43 органни трансплантации , а миналата година те са били едвам 19. Изискването за член на Евротрансплант е те да бъдат най-малко 70.

Междувременно министър Ананиев изиска публично поддръжка и мнение от Българската православна черква и от други вероизповедания у нас, с което да се поддържа публичната настройка за донорство. Като мярка в поддръжка на донорството, тъй че да можем да станем членове на Евротрансплант, също по този начин от Министерство на здравеопазването оповестиха основаването на указател на чакащите за трансплантация.
 Зелена светлина за български лекари да се образоват за трансплантации
Зелена светлина за български лекари да се образоват за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше преустановен, само че не беше възобновен, изясни проф. Клепетко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР