Levi's и H&M са сред водещите глобални марки за облекло,

...
Levi's и H&M са сред водещите глобални марки за облекло,
Коментари Харесай

Работник в производството на облекла в Бангладеш протестира срещу спиране на производството за водещи модни марки

Levi's и H&M са измежду водещите световни марки за облекло, претърпели прекъсване на производството в Бангладеш, съобщи водач на синдикални производители на дрехи в петък след дни на бурни митинги на служащи, настояващи за съвсем утрояване на заплатите им.

3500-те заводи за облекло в Бангладеш съставляват към 85 % от годишния експорт на южноазиатската страна на стойност 55 милиарда $, доставяйки доста от най-хубавите имена в света на модата.

Но изискванията са тежки за доста от четирите милиона служащи в бранша, голямото болшинството от които са дами, чиито месечни заплати стартират от 8300 по този начин ($75).

Десетки заводи са били опустошени от стачкуващи служащи, като няколкостотин други са затворени от притежателите им, с цел да избегнат вандализъм.

Сред тях са " доста от по-големите заводи в страната, които вършат облекло за съвсем всички огромни западни марки и търговци на дребно “, сподели за AFP Калпона Актер, президент на Федерацията на облеклата и индустриалните служащи в Бангладеш (BGIWF).

„ Те включват Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Bestseller, Levi's, Marks and Spencer, Primark и Aldi ", добави тя.

Говорител на Primark сподели, че търговецът на бърза мода със седалище в Дъблин не е " претърпял никакви спирания във веригата ни за доставки ".

" Продължаваме да поддържаме връзка с нашите снабдители, някои от които на собствен ред затвориха краткотрайно фабриките си, до момента в който безредиците не престават “, добави представителят., страхувайки се от загуба на поръчки от купувачи.

Полицията сподели, че минимум 300 заводи са били затворени в едноседмичните митинги, които до момента са оставили двама убити служащи и десетки други ранени.

Актер сподели, че нейният профсъюз е преброил към 600 наранени заводи.

Протестите продължиха в петък с хиляди шивашки служащи, мобилизиращи се по улиците на индустриалните квартали към столицата Дака.

Около 3000 служащи се пробваха да блокират сътрудниците си от присъединение към фабрична промяна, откакто двама огромни производители – HaMeem и Sterling Group – отвориха още веднъж заводите си.

„ Полицията употребява сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите “, полицейски контрольор, претрупан да следи митингите, който приказва при изискване за анонимност, сподели AFP.

„ Двете компании оповестиха празник за деня и техните 25 000 служащи се прибраха у дома. “

„ Няма да помогне на идеята им “

Работниците в шивашкия бранш споделят, че внезапното нарастване на разноските за живот ги накараха да се борят да обезпечат фамилиите си.

Асоциацията на производителите и експортьорите на дрехи в Бангладеш (BGMEA), която съставлява притежателите на заводи, предложи на служащите 25% нарастване на заплатите.

Това е доста по-малко от 23 000 по този начин ($209) месечна заплата, която протестната акция изиска.

Полицията сподели, че производителите в Газипур, най-големият промишлен център на Дака, който видя най-лошото от насилието тази седмица, са решили да отворят още веднъж заводите си от събота, с цел да компенсират изгубените смени.

„ Ще разположим близо 3000 служители на реда и гранични чиновници за попречване на каквото и да е принуждение “, сподели началникът на полицията в Газипур Сарвар Алам пред Агенция Франс Прес.

Той прикани служащите да спрат насилието и да намерят решение посредством разговор.

„ Мисля, че настояванията на служащите са разумни. Но като вземем поради закона личните им ръце няма да оказват помощ на тяхната идея “, добави Алам.

Протестите съответстваха с обособени бурни демонстрации на опозиционни партии, изискващи оставката на премиера Шейх Хасина преди изборите през януари.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР