Левът е последният суверенитет на държавата, каза Янев, чиито спестявания

...
Левът е последният суверенитет на държавата, каза Янев, чиито спестявания
Коментари Харесай

Еврото е смъртна присъда за българската икономика? Наистина ли?


Левът е " последният суверенитет на страната ", сподели Янев, чиито спестявания са в евро. А Костадинов назова еврото " смъртна присъда " за българската стопанска система. Защо е тази нервност към еврото? Защо тъкмо в този момент?

Когато няколко партии се закачат за опашката на българския лев(ъ), най-вече да я откъснат., както постоянно изясняват финансистите. " Последният суверенитет на страната ", за който тръби Стефан Янев, водач на " Български напредък ", не съществува от 1997. Същият Янев, чиито спестявания - негови и на брачната половинка му, са в евро, както разкриха публицисти, публикувайки в обществените мрежи извадки от имотната му декларация.
Редакцията предлага
Защо в този момент се подвига този звук за еврото

След ръководството на друга партия от сегашния анти-евро фронт - Българска социалистическа партия, на България бе натрапен валутен ръб и националната валута бе привързана в началото към немската марка. От 5 юли 1997 година Българска народна банка не води парична политика - не може да поддържа или обезценява лв.. Следователно с присъединението си към еврозоната България няма по какъв начин да отдаде на Европейската централна банка (ЕЦБ) нещо, което не има. Това не пречи обаче в този момент да се подвига мощен звук за загубата му. През юли 2020, когато България влезе в предверието на еврозоната - Механизма на обменните курсове (ERM II), нямаше виканица.  

Приемането на еврото произтича от контракта за присъединение на България към Европейски Съюз. Шумът към еврото идва след две години, в които българското общество бе подложено на пропагандна инвазия, раздалечила го от полезностите, които споделят множеството хора от Европейски Съюз. Започна се с Ковид-19 и имунизациите - българите си останаха най-слабо имунизираните в Европейски Съюз. Прокремълската партия " Възраждане "  дължи влизането си в Народното събрание точно на антиваксърската акция. В Народното събрание партията на Костадин Костадинов прогласи, че ще желае референдум за излизане от НАТО, на който България е член от 18 години. А Янев се раздели с поста на министър на защитата след упорството си да цитира съветския президент и неотстъпчивостта да не се позволяват войски на Алианса на българска територия. Руската война в Украйна обаче, жертвите и бягащите майки с деца и възрастни отслабиха благосклонностите към Путин, което демонстрираха и социологическите изследвания. Все отново Народното събрание отпред с ръководещите не посмя да отиде по-далеч в поддръжката за Киев, гласувайки едно малодушно решение за ремонт на украинска военна техника. И в случай че апелите за излизане от НАТО потънаха в другите - за неутралитет, на процеса за идното приемане на еврото може да се попречи.

Антинатовците се преориентираха: те към този момент са анти-евро. Все едно е по какъв начин са етикетирани - дали национал-консерватори, патриоти, социалисти, или центристи - всички те са забъркани от едно и също тесто. Всяко обвързване, което произтича от договорите за участие на България в Европейски Съюз и НАТО, е " лишаване на суверенитет ", " външни въздействия, които не са в народен интерес ". Така първо се прокарва границата сред " ние " (българите) и " те " (западняците),  след това следва дивергенция. Слабият съдружник отслабва и Общността. 

Съдбоносното решение и сеячите на страхове

Със или без всички министри, само че оперативният проект за приемане на единната европейска валута от 1 януари 2024 година е утвърден. В него са планувани периоди и задания към банките и държавните институции по какъв начин да се вкара еврото, по какъв начин да става превалутирането, обръщането на заемите и депозитите. Три месеца преди въвеждането и 9 месеца по-късно цените ще се разгласяват и в лв., и в евро - " с цел да не може недобросъвестни търговци да покачват цените от превалутирането ", изясни неотдавна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Сега обаче,. Политиците от анти-евро фронта усилват още тези страхове.

А " Възраждане "  започва съвещания за иницииране на народен референдум за въвеждането на еврото в България, разгласи в събота Костадинов в профила си във Facebook. Аргументът му: толкова съдбоносно решение не може да бъде взето " единствено от 10 министри на " Продължаваме промяната "  и " Демократична България " ". Председателят на " Възраждане "  рисува мрачни сюжети: въвеждането на еврото в България от началото на 2024 щяло да бъде " смъртна присъда "  за българската стопанска система, заплати, приходи, пенсии, спестявания. Въвеждането му щяло доведе " до двуцифрена инфлация, която ще надвиши тази в Гърция ".

Закотвеният за еврото лев в действителност значи непоклатимост. За миг дано си представим какво би станало, в случай че в името на националния суверенитет България скъса с валутния ръб - и Българска народна банка и Министерството на финансите стартират да организират парична политика? Със сигурност на първо време ще тръгне печатницата за пари. Може ли да бъде оставен левът в ръцете на българските политици, които позволиха банковите банкрути в края на предишния век и разрешиха на една банка да банкрутира в изискванията на паричен съвет. Всичко това струваше милиарди на данъкоплатците.

Така че веенето на байраци за суверенитета е съвсем като в реклама за наденица. Най-добре да не дърпат лв. за опашката.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
В Одрин: българите пазарят като луди
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР