Летните вируси са изключително устойчиви във външна среда. Това заяви

...
Летните вируси са изключително устойчиви във външна среда. Това заяви
Коментари Харесай

Внимавайте! Красива вирусоложка с плашещи думи, огромна опасност хлопа на вратата!

Летните вируси са извънредно устойчиви във външна среда. Това съобщи пред novini.bg доктор Анелия Гоцева, вирусолог във Военномедицинска академия. " Те засягат основно стомашно-чревния тракт с главен признак диарията, която нормално се съпровожда от гадене, повръщане, коремни болки и повишение на температурата. Вирусите, които ни нападат през лятото главно са ентеровируси и аденовируси. И през този летен сезон най-широко публикувани са ентеровирусните инфекции, които протичат с разнородни клинични прояви, като херпангината при децата, така наречен летен грип с болки в гърлото и кашлица, вероятни са също обриви, гастроентерит, конюнктивит, менингит ", сподели тя.

И това е забавно: Проф. доктор Петко Минчев: Стрес и неприятна храна ни докарват туберкулоза - четете още потребни вести на zdrave.to

" Механизмът на предаване на инфекцията е доста елементарен - въздушно-капков път или фекално-орален, чрез нечисти ръце, вода и хранителни артикули. През летния сезон се получава скупчване на доста хора на едно място и това способства за бързото и елементарно разпространяване на тези инфекции, като от изключително значение са също персоналната и социална хигиена. През лятото зачестяват и случаите на болести от хепатит А. Първоначалните признаци са неспецифични – гадене, повръщане, изнемощялост, липса на вкус, лесна отмалялост. Първият признак, който виждат хората е смяна в цвета на урината и едвам тогава се обръщат към доктор. Други вируси, които са причинители на чревни инфекции са ротавирусите и норовирусите, като най-уязвими са децата. В избрани случаи може да се стигне до обезводняване на организма, което постанова болнично лекуване ", акцентира лекарката.

Д-р Гоцева поучава да не прибягваме към самолечение. Ако признаците продължат повече от два-три дни, наложително да се обърнем към доктор, който ще реши какво лекуване е належащо.

Какво сподели още доктор Гоцева, вижте в прикаченото видео:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР