Летните месеци изискват повече време на слънце и повечето хора

...
Летните месеци изискват повече време на слънце и повечето хора
Коментари Харесай

Рискът от слънчево изгаряне е по-висок, ако приемате едно от тези лекарства

Летните месеци изискват повече време на слънце и множеството хора знаят, че неналичието на и несъответствуващото облекло могат да ви изложат на заплахите от ултравиолетовите лъчи. Но също така, може да не сте наясно, че някои медикаменти също могат да ви изложат на нараснал риск от фоточувствителност  или сензитивност към слънце.

Предизвикана от медикаменти фоточувствителност може да възникне, когато са погълнати орално или прилагани локално. Това води до фоточувствителна реакция (слънчево изгаряне) от излагане на UV радиация от слънчева светлина или солариум.

Чувствителността към слънце се отнася до несъразмерната реакция на кожата при излагане на слънце.

Някои медикаменти вършат човек по-чувствителен към слънцето, карайки кожата му да реагира прекомерно на слънчевата светлина. Освен това чувствителността към слънцето може да докара до тежко слънчево изгаряне даже при малко излагане на слънчева светлина.

Видове реакции на слънчева сензитивност

Лекарствата, които предизвикват сензитивност към слънцето, могат да причинят следните три типа реакции.

Фототоксична реакция

Индуцираната от медикаменти фототоксичност се отнася до развиването на обриви вследствие на комбинираните резултати на химическо вещество и ултравиолетова радиация или забележима радиация .

Реакцията се демонстрира като тежко слънчево изгаряне и се демонстрира в къс интервал от време, нормално в границите на минути до часове след излагане на слънце, и се случва единствено на секторите от кожата, изложени на слънце.

Единствената разлика сред слънчево изгаряне и фототоксичност е, че последното се провокира от перорални медикаменти или местни сътрудници, в това число избрани съставки на артикули за грижа за кожата, до момента в който слънчевото изгаряне е просто кожната тъкан, повредена от дълготрайно излагане на UV лъчи.

Този вид реакция може да възникне в границите на минути до часове след излагане на задействащото вещество и слънчева светлина.

Фотоалергична лекарствена реакция

Някои хора могат да развият фотоалергична лекарствена реакция, която се появява, когато слънчевата светлина предизвиква структурна смяна в веществото, което води до произвеждане на антитела от тялото.

Фотоалергични реакции (слънчева алергия) могат да зародят както от усвояване на медикаменти, по този начин и в случай че алергенът влезе в контакт с кожата и по-късно бъде облъчен с ултравиолетово излъчване.

Реакцията нормално се развива 24 до 72 часа след излагане на лекарството и слънчева светлина и постоянно е сърбяща и наподобява на реакция от вида на токсичен бръшлян или екзема .

Процесът е сходен на порязване или отворена рана по тялото, при което белите кръвни кафези се придвижват към мястото на „ пострадване “ и освобождават имунни посредници – естествените химични сътрудници на тялото, които играят дейна роля по време на имунния отговор.

Обривът може да се популяризира и в елементи от тялото, които не са били изложени на слънце. В някои случаи фотоалергичният контактен дерматит остава персистиращ даже след прекратяване на отключващия фактор и може да се трансформира в хронично положение.

Промяна на кожата

Някои медикаменти могат да трансформират кожата и да я създадат по-податлива на UV радиация.

Ретиноидите са превъзходен образец за това, защото изтъняват най-горния пласт на кожата, наименуван рогов пласт, който има леки слънцезащитни фактори.

Лекарства, които предизвикват сензитивност на кожата

Както оралните, по този начин и локалните медикаменти могат да взаимодействат с ултравиолетовите лъчи от слънчева светлина или солариуми. 

Фотосенсибилизиращите медикаменти имат неповторим химичен състав, който се дестабилизира или трансформира, когато влязат в контакт с всмуканите ултравиолетови лъчи. В резултат на това взаимоотношение пораждат кожни реакции, водещи до фототоксичност или фотоалергия.

По-долу са медикаментите, които да имате поради, до момента в който се излагате на слънце.

Антибиотици , в това число тетрациклини като доксициклин ; сулфонамиди като триметоприм/сулфаметоксазол, флуорохинолони като ципрофлоксацин и левофлоксацин , употребявани за лекуване на разнообразни бактериални инфекции като ушни инфекции, инфекции на пикочните пътища и пневмония .

Тетрациклините несъмнено са най-предизвикващи фоточувствителност.

Оралните контрацептиви включват артикули, съдържащи естроген и прогестин.

Тези медикаменти могат да причинят сензитивност към слънцето, само че не толкоз постоянно, колкото при антибиотиците.

Производни на витамин А за лекуване на акне, като изотретиноин и третиноин. В допълнение към химическата реакция, която се случва на повърхността на кожата, производните на витамин А като третиноин подтикват обновяването на кожните кафези и предизвикват растежа на нови кожни кафези.

Следователно, посредством унищожаване или изтъняване на защитната преграда на кожата, тя става по-податлива на слънчево изгаряне. Заедно с медикаментите за акне, продуктите за грижа за кожата с анти-стареене или озаряващи резултати също могат да причинят кожата да стане по-чувствителна към слънцето.

Други медикаменти, които могат да причинят сензитивност към слънцето

Следните медикаменти също могат да причинят сензитивност към слънцето:

  • НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства) като напроксен , целекоксиб и пироксикам
  • Метотрексат, употребен за лекуване на рак и автоимунни болести като  лупус , псориазис и ревматоиден артрит
  • Сърдечно-съдови медикаменти като амиодарон , нифедипин, хинидин, каптоприл, еналаприл, фозиноприл, рамиприл, дизопирамид, хидралазин, клофибрат и симвастатин
  • Тиазидни диуретици като хидрохлоротиазид (HCTZ) , фуроземид (фруземид), хлоротиазид, бендрофлуметиазид, бензтиазид и циклотиазид
  • Трициклични антидепресанти като амитриптилин и  дезипрамин
  • Лекарства за диабет като Глибенкламид ( глибурид) и  глипизид
  • Химиотерапия като флуороурацил, винбластин, дакарбазин, прокарбазин,  метотрексат

Как да се предпазите от слънцето, до момента в който приемате медикаменти

Защитата на тялото ви от слънцето постоянно е значима, изключително до момента в който приемате медикаменти, които ви вършат по-склонни към сензитивност на кожата. За да запазите кожата си в сигурност, помислете за следното:

Използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, необятен набор (UVA + UVB)

Нанасяйте подобаващ слънцезащитен крем върху откритите зони всеки ден и нанасяйте още веднъж, в случай че сте навън за повече от 2 часа.

Не забравяйте клепачите и устните, които са по-чувствителни и постоянно се подценяват, когато нанасяте слънцезащитни артикули.

Използвайте физическа отбрана като шапки, слънчеви очила и  облекла, когато е допустимо

Вземете спомагателни защитни ограничения, като държите аварийни облекла в колата си или на работа за ненадейно време, прекарано навън.

Може да си коства да инвестирате в облекла с UPF плат.

Потърсете сянка, изключително сред 10 и 16 часа

Въпреки че обривът, породен от фоточувствителност, не е животозастрашаващ, той може да бъде мъчителен и да повлияе на ежедневните действия или качеството на живот.

За да намалите риска от сензитивност към слънцето, пробвайте се да сведете до най-малко излагането на слънце.

Медицински положения

Попитайте доктор, в случай че имате някакви медицински положения, които могат в допълнение да усилят риска от сензитивност към слънцето.

Например, пациентите с лупус, екзема и псориазис са изложени на по-висок риск.

Не спирайте медикаментите, в случай че получите слънчево изгаряне

Ако получите слънчево изгаряне, до момента в който приемате медикаменти, не спирайте приема на лекарството, без първо да говорите с доктор.

Много от тези медикаменти се употребяват за лекуване на съществени здравословни положения, като аритмия , диабет и разнообразни автоимунни болести. Спирането на тези медикаменти може да докара до съществени последствия за здравето. Ако фоточувствителността е прекомерно тежка, доктор може да предложи други благоприятни условия за лекуване в допълнение към даването на потребни препоръки за здравето на кожата.

Научи още:

  • Бързи и ефикасни естествени средства за слънчево изгаряне и раздразнения
  • Антиоксиданти и тяхната роля в отбраната от слънцето
  • Слънцето: изгоди, вреди, стареене и отбрана на кожата
  • Ето по какъв начин да възстановим повредената от слънцето коса
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР