Летище Бургас от известно време се бори със значително намалелия

...
Летище Бургас от известно време се бори със значително намалелия
Коментари Харесай

Burgas Air – идея за нова авиокомпания, която да спасява полетите до Бургас

Летище Бургас от известно време се бори със доста намалелия въздушен трафик изключително през зимните месеци, когато съвсем не работи. Извън сезона се извършва единствено един полет – до Лутън. На този декор общинският съвет на града мисли всевъзможни разновидности за повишение на трафика към Летище Бургас. Сред концепциите е основаване на напълно нова самолетна компания – Burgas Air – която да обслужва летището целогодишно.

Нестандартната концепция беше показана по време на работна среща в Областна администрация – Бургас, проведена по самодейност на регионалния шеф Пламен Янев. Тя идва след груповото искане на тринайсет общини в региона за преразглеждане на точките по концесионния контракт за бургаското летище, стопанисвано от „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД.

Идеята в действителност е на Момчил Камбуров, представител на българската чартърна компания GP Aviation. От презентацията, която показа по време на срещата, излиза наяве, че първичните проекти за Burgas Air е да бъде напълно общинска благосъстоятелност. И всички общини на територията на Област Бургас да бъдат включени като акционери в нова самолетна компания.
Какво планува планът?
Идеята на Камбуров е да бъдат разкрити постоянни линии от Бургас, които да са основани на така наречен „ етнически “ трафик. Или по-просто казано – до места, където има доста българи, като Германия да вземем за пример.

Към този „ етнически “ трафик ще бъдат продавани в допълнение седалки на туроператорите, като един аероплан ще лети постоянно от Бургас, а други два самолета ще за други самолетна компания на така наречен „ влажен лизинг “ (бел. ред. – лизингова договорка, при която лизингодателят поема спомагателните разходи), споделя Камбуров, представен от Българска телеграфна агенция.

На този стадий към момента няма направен бизнес проект, само че се чака всички елементи по плана да бъдат показани до края на месец април.

Областният шеф на Бургас – Пламен Янев – дефинира концепцията като „ екстравагантна “, само че не е сигурен дали на този стадий би се осъществила. Но не изключи разновидността, в случай че в този момент това не се случи, в бъдеще да бъде основана нова самолетна компания.

Тепърва следва да се водят диалози и с обособени общини на територията на региона, които да изразят своето мнение по въпроса, както и биха ли вложили средства в плана.

Идеята в настоящия ѝ тип е самолетната компания да е напълно общинска. Но по-скоро си мисля, че работещият модел ще е публично-частно партньорство “, сподели Пламен Янев пред Economic.bg.

Припомняме, че кметът на Поморие Иван Алексиев към този момент предложи да се сътвори съдружие с нестопанска цел „ Фонд за развиване на Летище Бургас ”, в което да вземат участие кметовете на 13-те общини в района. Средствата във фонда да постъпват от туристическия налог. При представянето на концепцията Алексиев уточни, че със средствата от фонда в Бургас ще могат да бъдат основани пет самолетни компании, които да обезпечат полети седем дни в седмицата.

В обществото, а и в мен, остава усещането, че не се работи еднообразно старателно както за Варна, по този начин и за Бургас (бел. ред. – от концесионера) “, споделя Илиев, който е на мнение, че към този момент е време общините да вземат самодейността в свои ръце, с цел да се промени обстановката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР