Лентите с българския трикольор на венците, положени от официалната ни

...
Лентите с българския трикольор на венците, положени от официалната ни
Коментари Харесай

Отново вандалски прояви към България в Северна Македония

Лентите с българския трибагреник на венците, положени от формалната ни делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св.Спас " в Скопие, са били откъснати. Това е станало съвсем незабавно след заминаването на българската група на 4 февруари, а причинителите все още са незнайни.

Видео от случилото се беше оповестено в обществените мрежи. Твърди се, че причинителите са ентусиасти на прочут македонски футболен тим.

По напътствие на Министерство на външните работи посолството на Република България в Скопие изпрати нота, с която изрази надълбоко страдание за вандалски акт, след взаимното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, заяви Българска телеграфна агенция.

В нотата се показва, че този акт не способства за духа на добросъседството и напъните на двете страни за динамизиране на двустранния разговор.

Българската страна упорства способените органи в Република Северна Македония да разкрият и санкционират причинителите.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди вандалския и противен случай.

Оттам " публично осведомят Република България, че способените институции към този момент са подхванали всички нужни стъпки и процедури, с цел да бъдат издирени виновниците за този противен случай, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, по този начин и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този церемониален акт на респект към тази велика историческа персона, значима за двете страни и за целия район ".

" Правителствот на Република Северна Македония приветства присъединяване на българската делегация, водена от министъра на външните работи Теодора Генчовска и българския евродепутат в Екологичен потенциал Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни не престават напъните си за усилване и задълбочаване на цялостното съдействие и подсилване на доверието като основа за развиване на добросъседските връзки ", се показва в известието на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

На фона на случилото се от определяната за пробългарска организация Културен център " Иван Михайлов " - Битола оповестяват, че е била нападната постройка на техния секретар. От организацията са подали сигнал за случилото се в локалната дирекция на министерството на вътрешните работи и в българското консулство в града, заяви бТВ.

На този декор вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич прикани за бързо, само че не преждевременно намиране на решение на нерешените въпроси с България,

съобщи МИА.

Досегашните диалози с дати и периоди не ни донесоха благополучие и триумф и желаеме бързо, само че не преждевременно решение с България, сподели Боян Маричич в изявление за " Топ тематика " на македонската телевизия Телма ТВ.

Той добави обаче, че полемиките не може да продължат постоянно, а бързата и интензивна динамичност на диалозите " ни кара да отворим всички въпроси и в къс период да се стигне до съглашение ".

По-добре е да работим, а когато има триумф или крах да кажем, че сме решили или не сме решили казуса, посочи вицепремиерът, като уточни, че държавното управление е фокусирано върху решаването на отворените въпроси с България и върху началото на договарянията с Европейски Съюз.

По думите му работните групи сред Северна Македония и България са ограничения, посредством които се построява доверие и се трансформира атмосферата на фона на мощната " наелектризираност през миналите години, изключително в България, където имаше избори ".

Маричич сподели още, че цялата тази атмосфера на остри изказвания и непрекъсната предизборна изразителност би трябвало да се успокои с повече тематики, които да покажат, че връзките сред двете страни не се свеждат единствено до исторически тематики.

Не бягаме от отворените въпроси. Знаем тематиките и ги обсъждаме. Познаваме и позициите. Нашите позиции са водени от декларацията, гласувана в Народното събрание, и въз основа на тази декларация влизаме в диалозите с България за всички отворени въпроси, сподели Маричич.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР