Ленин, който като Путин е бил вманиачен на тема история,

...
Ленин, който като Путин е бил вманиачен на тема история,
Коментари Харесай

Една седмица, в която се случиха десетилетия

Ленин, който като Путин е бил луд на тематика история, споделя: " Има десетилетия, в които нищо не се случва; и има седмици, в които се случват цели десетилетия ". Отиващата си седмица е от втория тип. Последните десетина дни същински раздрусаха света. Разчупени бяха доста табута, съвсем мъртви институции получиха нов смисъл и призракът на нуклеарната война надвисна над Европа за пръв път от 80-те години. Германия го назова Zeitenwende, повратният миг. Затова Украйна напълно няма да бъде единствената, която вечно ще бъде изменена от тази война.

Западът изненада самичък себе си със способността си да реагира на нещастието, сполетяло народа на Украйна. От това се родиха немислими до неотдавна промени. Германският Бундестаг отпусна спомагателни 100 милиарда евро за защита. Матео Салвини, огромният другар на Путин в Италия, занесе бели лалета в украинското посолство. Лиз Тръс, външният министър на Англия, взе участие в среща на външните министри на Европейски Съюз. Унгарският водач Виктор Орбан - подложен на критика от години за крайната си политика и нарушаванията на човешките права, отвори прегръдки за украински бежанци.

Само две седмици по-рано немският външен министър Аналена Бербок твърдеше, че Германия няма потребност да се отмята от дългогодишната си политика да не продава оръжие в зони на спор. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел отблъскваше апелите Украйна да влезе в съюза. За разлика отпреди, когато твърдеше, че Европейски Съюз би трябвало да научи " езика на силата ", Борел в този момент говореше за " силата на европейския език ".

Дори в сряда, в навечерието на войната, Бербок твърдеше, че Германия не може да се причисли към най-строгите наказания поради " големите вреди ", които щеше да донесе това на немската стопанска система. " Путин ще се смее финален ", предупреждаваше тя.

И все пак в края на същата седмица, два дни след началото на войната, съдружното държавно управление в Германия направи завой на 180 градуса. Канцлерът Олаф Шолц и воденият от него кабинет взеха решение да изпратят на Украйна 1000 противотанкови оръдия и 500 ракети " Стингър ". На идващия ден Шолц заяви в Бундестага, че налива 100 милиарда евро в защитата на страната. Изявлението му провокира по едно и също време потрес и овации, а депутати потресени разказваха, че едвам не са паднали от столовете си.

Обещаното нарастване ще катапултира Германия до третото място по разноски за защита в света, след Съединени американски щати и Китай. Буквално за една нощ страната още веднъж се трансформира в всесилен геополитически фактор. Социологическите сондажи демонстрираха, че 78% от германците поддържат решението. " Доста е изумително какъв брой бързо държавното управление

 

наруши на практика всички табута

 

във външната политика на Германия след Втората международна война ", разяснява Матиас Матийс, старши анализатор за Европа в Съвета по външни връзки.

Путин обаче провокира гражданска война освен в Германия. Швеция заряза политиката си да не изпраща оръжия в зони на спор, като реши да даде на Украйна противотанково оръжие Bofors AT-4. Във Финландия социолозите демонстрираха фрапантен поврат в публичното мнение - 53% желаят страната да се причисли към НАТО. Дори в Швейцария ръководещите трябваше да догонят публичните настроения и за нула време да поддържат целия пакет от наказания на Европейски Съюз. Решението не поставя публично завършек на неутралитета, оживял в две международни войни, само че към този момент има апели да се усили бюджетът за защита.

Мини гражданска война претърпя и Италия, където министър председателят Марио Драги преди седмица се мъчеше да заобиколи възможни наказания поради зависимостта на Италия от съветския газ, само че дни по-късно разгласи пред Народното събрание: " Да, желаеме мир, само че е явно, че който е подредил над 60 км танкова колона пред Киев, не желае мир. Не можем да обърнем тил на Украйна. Италия няма да си затваря очите ". Драги предложи обществен указател на олигарсите с над 10 млн. евро.

Във Франция войната ще донесе нова победа на Макрон на изборите, откакто десните му противници бяха компрометирани от връзките си с Путин.

Промяна има и в Източна Европа, където постоянно гледат враждебно на бежанците, а

 

в този момент ги посрещат с отворени прегръдки

 

Полша одобри невижданите 800 000 бежанци. Даже Орбан се закле, че " нито един човек няма да остане без помощ ".

Англия също пое по Пътя за Дамаск. Правителството даде обещание, че няма да има чадър над олигарсите и обнародва отлагания закон за икономическите закононарушения, с което очевидно подплаши задоволително Роман Абрамович, с цел да тръгне да продава " Челси ". Безкрайното унизяване на Брюксел бе прекъснато. " Качеството и интензитетът на контактите нямат нищо общо с досегашните. Възстановихме взаимното доверие ", разясняват в Брюксел.

Но най-бързата и изненадваща реакция пристигна точно от Европейски Съюз. Съюзът за пръв път отпуска 500 млн. евро по Европейския механизъм за поддръжка на мира, които са за доставка на съоръжение и консумативи за украинската войска. За пръв път

 

ще бъде предоставена и смъртоносна техника

 

Ролята на съюза като боен състезател към този момент не съществува единствено по семинарите.

С невиждана скорост напредва и разискването на наказания, освен това при единогласие измежду страните членки. Досега някои ограничения се обсъждаха с месеци, като разнообразни страни използваха правото си на несъгласие да ги спънат, в случай че не дават отговор на националните им ползи.

Чисто ново и ненадейно равнище на решителност бе демонстрирано и от Англия, Съединени американски щати и Европейски Съюз във връзка с координираната офанзива против съветската централна банка, блокирането на системата SWIFT за съветските банки и компании. Това практичеки

 

съставлява оповестяване на финансова война

 

с способи, които в никакъв случай не са били пробвани до момента. Някои от централните банки на Г20 да вземем за пример замразиха запасите на съветската централна банка под тяхна пълномощия, с което опразниха военните чекмеджета на Путин.

Всичко това е удивително, напряко епохално, само че не е мотив за ликуване. Институциите на демократичната народна власт показват със забавяне решителност и единение, само че тук и в този момент те към момента са губещи. " Русия ще желае да изправи Зеленски пред ужасяващ избор - дали да продължи да се бие на невероятна човешка цена и до съсипия на страната си или да одобри изискванията на Путин. Западът на процедура даде зелена светлина на Путин, когато го увери, че никой няма да се меси. НАТО няма тактика за продобиване на войната в Украйна, тъй като

 

НАТО не желае да взе участие

 

в тази война ", разяснява Киър Джайлс от анализаторската група " Чатам хаус ".

Европейските политици занапред ще берат кахъри и с цената на хляба и силата, тъй като не се знае дали гласоподавателите ще са подготвени да поемат тази жертва.

Литовският външен министър предизвести, че половинчатите ограничения няма да свършат работа. " Путин няма граници в Украйна ", акцентира Габриелиус Ландсбергис, който иска филантропични зони, подкрепяни от възбрана за полети. Англия и Съединени американски щати обаче са твърдо срещу, защото това ще изправи водачи на НАТО и Русия едни против други. Планът на Полша, подсилен от Борел, целеше да обезпечи на Украйна изтребители на НАТО със съответното образование и бомби, само че бе зачеркнат за по-малко от ден.

Оставащият вид е да се запушат и последните пробойни в глобите. Известно е, че Англия, Европейски Съюз и Съединени американски щати към момента купуват нефт, газ и други артикули за над 700 млн. евро от Русия. Това е еквивалентът на 150 танка дневно, които Русия може да финансира с тези пари. На това може да се постави край или посредством енергийно комерсиално ембарго или посредством инспектиране на решението на Европейски Съюз да остави в SWIFT " Газпромбанк " и " Сбербанк " - главните банки, през които минават европейските заплащания за съветски газ и нефт. Ако тези две банки бъдат изхвърлени от SWIFT, това може да сковава износа на съветски нефт и газ, само че може и да докара до възмездие на Путин.

Обхватът на икономическите и финансови ограничения, подхванати против Москва, да не приказваме за растящата спортна и културна изолираност, са оскърбление за Путин, само че те слагат и риск пред Запада, в случай че съветският водач реши, че единственият излаз е да търси цялостна победа. " Той е притиснат в ъгъла, само че за жалост с нуклеарни оръжия ", споделя Джайлс.

Западът бе видоизменен за една седмица, само че въпросът този уикенд е дали е подготвен да отиде оттатък това, пришпорен от хаоса на събитията. Дилемата, пред която западните сили са изправени след седмица война, е същата, която Джордж Оруел вижда при Невил Чембърлейн през 1938 година - те " нито желаят да платят цената на мира, нито цената на войната ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР