Лектините са вид протеин, който се среща във всички форми

...
Лектините са вид протеин, който се среща във всички форми
Коментари Харесай

Лектин – всичко, което трябва да знаем

Лектините са тип протеин, който се среща във всички форми на живот, в това число храната, която ядете. В дребни количества те могат да обезпечат няколко изгоди за здравето. По-големите количества обаче могат да понижат способността на тялото ви да всмуква хранителни субстанции.

Лектините са разнообразно семейство на свързващи въглехидрати протеини, открити във всички растения и животни. Докато животинските лектини играят разнообразни функции в естествените физиологични функционалности, ролята на растителните лектини не е толкоз ясна. Изглежда обаче, че те вземат участие в отбраната на растенията против инсекти и тревопасни животни.

Някои растителни лектини са даже токсични и могат да бъдат смъртоносни. Въпреки че съвсем всички храни съдържат някои лектини, единствено към 30% от храните, които нормално се употребяват, съдържат обилни количества. Бобовите растения, в това число фасул, соя и фъстъци, са хазаин на най-вече растителни лектини, последвани от зърнени култури и някои други растения.

Лектините са също протеин, който може да се свърже със захарта. Понякога се назовават антинутриенти. Проучванията върху животни демонстрират, че някои лектини могат да понижат способността на организма да всмуква хранителни субстанции. Смята се, че лектините са се развили като естествена отбрана в растенията, всъщност като токсин, който възпира животните да ги ядат.

 храни с лектин

Хората не са в положение да усвояват лектини, тъй че те минават през храносмилателната система непроменени. Начинът им на работа остава мистерия, макар че проучванията върху животни демонстрират, че някои типове лектини се свързват с клетките на чревната стена. Това им разрешава да споделят с клетките, предизвиквайки отговор.

Животинските лектини играят значима роля в няколко телесни процеса, в това число имунната функционалност и растежа на клетките. Изследванията демонстрират, че растителните лектини могат даже да имат роля в лечението на рака.

Яденето на огромни количества избрани типове лектини обаче може да повреди стената на червата. Това предизвиква раздразнение, което може да докара до признаци като диария и повръщане. Също по този начин може да попречи на червата да всмукват вярно питателните субстанции.

Както към този момент споменахме, най-високите концентрации на лектини се намират в здравословни храни като бобови растения и зърнени храни. За благополучие, има няколко метода да намалите наличието на лектин в тези здравословни храни, с цел да ги извършите безвредни за консумация.

Изследванията демонстрират, че посредством готвене, поникване или ферментиране, можете елементарно да намалите наличието на лектини до незначителни количества.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР