Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Кръстева: Всеки човек се ражда с добро сърце, важно е да го съхраним такова през целия живот

Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни графа „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Елеонора Кръстева е експерт кардиолог. Завършва Медицински университет през 1999 г.и придобива компетентност " Кардиология " през 2013 година след специализация във Военномедицинска академия - София. Д-р Кръстева е работила в болница „ Волфсон “ - Израел, както и в Спешно поделение на УМБАЛ „ Св. Анна " - София. Консултант е по кардиология в УМБАЛ „ Софиямед ". Към момента е част и от екипа експерти на ДКЦ „ Софиямед “, както и от екипа на Спешно поделение на УМБАЛ „ Софиямед “.

Д-р Кръстева, след толкоз години работа като кардиолог, желая да Ви попитам какво е в действителност човешкото сърце?

Човешкото сърце, бих споделила, е широко, както от чисто биологична и здравна позиция, по този начин и от чисто прочувствена. С ритъма на сърцето стартира човешкият живот и го съпътства до неговия край. От анатомична позиция сърцето е моторът на целия организъм, страда ли то, страда цялото тяло. Не инцидентно то е знак на страстите и израз на характера и душевността на една персона. Всеки човек се ражда с положително сърце, само че е значимо да успеем да го съхраним такова през целия си живот.

Защо избрахте да се посветите на кардиологията?

Това пристигна някак напълно естествено. Покойната ми баба Елеонора беше здравна сестра в кардиологичен кабинет. Като дете през ваканциите прекарвах много време около нея в болничното заведение, като бях научила много неща. По-късно, като студентка по медицина самата аз работех в същото време на сестринска служба в кардиологично поделение. Това, като се изключи че ми осигуряваше някакъв, въпреки и дребен приход по време на следването, имаше доста огромно значение за придобиването на на практика познания и умения. Интересите ми, естествено, се развиваха в региона на вътрешната медицина и в частност на кардиологията. По-късно, в Израел по време на работа в едно от най-тежките отделения – интензивно кардиологично, получих в допълнение морално задоволство и самопризнание, както от невероятни експерти кардиолози, по този начин и от пациенти и това също ме стимулира.

Кои са Вашите учители в специалността?

Учила съм доста от разнообразни сътрудници през всички тези години, в това число надалеч преди да стартира специализация по кардиология. Сред тях най-значим принос за професионалното ми развиване имат доктор Иван Христов, както и хората, които ми подадоха ръка по време на специализацията ми във ВМА - проф. Ивайло Даскалов, доцент Добромир Гочев и доцент Лилия Демиревска.

На какво Ви научи работата в лечебните заведения в Израел?

Работила съм в болница „ Волфсон” в Израел. Там, освен това като млад доктор, се наложи доста бързо да се приспособявам към голям размер работа, на непознат, характерен и сложен език – иврит, да науча по този начин да се каже „ в придвижване “ всевъзможни медицински термини, търговски наименования на прилаганите там медикаменти, а не на последно място ми се наложи да се оправям и с здравната документи, включително и с писанета на епикризи на иврит.

Всичко това трябваше да стане редом с действителната ми ежедневна работа с пациенти, което не беше елементарно, само че се оправих добре, за което получих там голямо почитание.

Благодарна съм тъкмо за това самопризнание и висока оценка от страна на сътрудниците, което ми даде убеденост и задоволство.

Отношенията там и с сътрудниците, и с пациентите бяха учредени на взаимно почитание. Това на моменти тук ми е липсвало. Това, което беше изключително особено за работата в болничното заведение в Израел, беше извънредно положителната организация, ред и дисциплинираност.

Как се промени потокът пациенти по време на Коронавирус - рецесията?

През последните три години в действителност работим при извънредно тежки условия. В началото на пандемията, когато имаше известна неизясненост и неопределеност, и когато имаше по-сериозни ограничавания, пациентите в началото понижиха – и във връзка с приетите в болница, и във връзка с амбулаторните заболели.

В края на 2020 година беше действително първата доста тежка вълна, когато имаше голям напън към Спешно поделение, в което работя, редом с тогавашния кадрови недостиг, най- към този момент заради заболяване на огромна част от сътрудниците, както и пренасочването им към Коронавирус - поделение. Впоследствие доста се усили потокът на пациенти, търсещи помощ в кардиологичен кабинет заради постковид синдром и голям брой кардиологични проблеми. Увеличиха се и пациентите с декомпенсирани хронични болести, било заради несвоевременно търсене на лекарска помощ, поради боязън от болест, било заради утежняване след прекарана коронавирусна зараза.

Кое е най-голямото Ви задоволство от работата в Спешно поделение?

Работата в Спешно поделение е характерна и динамична. Там за малко време би трябвало да се реши положението на болния и в огромна част от случаите да се подхващат дейности за спасяването на неговия живот и стабилизиране на положението му. Когато тези старания се увенчаят с триумф и то за доста малко време, ти виждаш непосредствения резултат от напъните си, което е и най-голямото задоволство.

Да видиш благодарността в очите на пациента и облекчението на неговите придружители, когато им съобщиш добра вест, е най- огромната премия за всеки доктор.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

За страдание, изключително през последните години, свободното ми време е все по-малко. Като цяло обичам да чета, да отивам на театрални представления и концерти. Особено наслаждение ми доставят разходките в планината, плуването, пътуванията. Обичам да се грижа и за двора на вилата ни, където постоянно почиваме.

Кои качества цените най-вече у сътрудниците си от екипа, с който работите?

Ценя колегиалността, професионализма, честността и прямотата, чуството за комизъм и положително въодушевление.

И вместо край – кои са полезностите, които се стремите да отстоявате в персонален и професионален проект?

Стремя се да съм дружелюбна, да демонстрирам схващане и емпатия. Чужди са ми завистта, лицемерието и раболепието.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР