Очаква се церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин,

...
Очаква се церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин,
Коментари Харесай

Встъпването в длъжност на Путин предвижда реорганизация в Кремъл

Очаква се церемонията по встъпване в служба на Владимир Путин , която ще се организира в границите на днешния ден, да бъде маркирана като извънредно значимо събитие за Русия, съобщи „ Politico “. 71-годишният авторитетен политик ще премине по аления килим на Големия кремълски замък с пищност и овации , полагайки клетва за президентския пост, който той ще поеме за пети следващ път.

 Традицията и съветското законодателство повеляват, че полагането на клетва от новия президент непроменяемо е обвързвано с промени в държавното управление , което от своя страна може докара и до промени в мирогледа на Путин по редица значими въпроси преди следващия му шестгодишен мандат. Все отново, въпреки войната на Русия против Украйна да продължава към този момент трета година, към този момент съветският водач не демонстрира признаци, че желае да се отклони от настоящия си метод на опустошение против Киев, репресии против личния си народ и конфронтация към Запада.

„ Първостепенната цел на Путин е да създава повече оръжия, да поддържа стопанската система на страната си постоянна, да я защищава от наказания и да се стреми към ниски равнища на инфлация. Не бива да чакаме радикално преразглеждане на тази политика, “ ,твърди Татяна Становая , създател на компанията за политически разбори „ R. Politik “.

Според анализатори степента , в която Путин ще промени състава на лицата , натоварени с осъществяването на новата държавна стратегия, ще даде визия за това до каква степен той е подготвен да се откаже от старите си привички и възгледи, с цел да подсигурява още по-надеждно бъдещето на своя режим. Според Николай Петров , съветник в „ Чатъм хаус “, прочут още като Кралския институт за интернационалните връзки, Путин обичайно се движи сред два модела на ръководство . От една страна, той се уповава на остарялата си армия от доверени другари и познати, като министъра на защитата Сергей Шойгу и министъра на външните работи Сергей Лавров , последният от които заема поста си от две десетилетия насам.  От друга страна, водачът разчита и на лоялни технократи като министър-председателя Михаил Мишустин и председателката на Руската централна банка Елвира Набиулина , с цел да поддържа стопанската система на страната постоянна.  Напоследък обаче, този метод на деяние наподобява все по-неустойчив, защото някои от най-доверените доближени хора на Путин наближават или надвишават седемдесетте. Сред тях са 74-годишният Лавров и 68-годишният Шойгу, както и най-влиятелните фигури в региона на сигурността на страната – 72-годишният Александър Бортников, 69-годишният Сергей Наришкин и 70-годишният Александър Бастрикин.

„ Време е поколението на Путин да напусне политическата сцена, само че техните заместници не са подготвени да поемат тази роля. Системата е изправена пред сериозен проблем и занапред ще стане ясно доколко  Путин е в положение да го реши или просто последствията ще отекнат във времето, “, посочи Николай Петров.

„ Ако Путин желае да резервира системата си, той би трябвало да я промени, “, удостоверява политическият анализатор Абас Галямов.

През последните години Кремъл нормално избираше претенденти за виновните политически постове, които се смятаха за лесни за въздействие и управление , а не безусловно квалифицирани за съответната служба, като този метод елементарно привличаше нови попълнения измежду някогашните бодигардове на Путин или по-младите родственици на хората от близкото му обграждане. В този ред на мисли, Дмитрий Патрушев, актуалният министър на земеделието и наследник на 72-годишния секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев, е спряган за човек, който може да бъде нараснал при идната метаморфоза на кабинета на Путин. Ако това фактически се случи, то би означавало победа за политическото съсловие , което поддържа по-агресивните и силови способи на ръководство.

Междувременно няколко страни обществено оповестиха, че няма да изпратят свои пратеници на церемонията по встъпване в служба на Путин, в това число Германия, балтийските страни, Чешката република и Армения. Вчера „ Reuters ” заяви, че Франция ще изпрати собствен представител, като информацията е била разкрита авансово от неизвестен френски посланик.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР