Лекарството на Merck срещу COVID-19 предизвиква нови мутации на вируса,

...
Лекарството на Merck срещу COVID-19 предизвиква нови мутации на вируса,
Коментари Харесай

Учени: Лекарството срещу COVID-19 на Merck предизвиква нови мутации на вируса

Лекарството на Merck против COVID-19 провокира нови разновидности на вируса, демонстрира ново интернационално проучване. Информацията идва на фона на опасенията, че потреблението му в засегнатия от вируса Китай може да възникне напълно нов вид, оповестява „ Дейли мейл “.

Лекарството неотдавна е било утвърдено в Китай.

Изследователи от Съединени американски щати и Обединеното кралство разпознават новите разновидности във вирусни проби, взети от десетки пациенти, на които е даван антивирусният препарат Lagevrio на Merck. Промените във вируса не са го създали по-смъртоносен или инфектиран, само че съгласно специалистите те акцентират риска от медикаменти, които работят посредством смяна на генетичния код на COVID-19.

Въпреки че Lagevrio рядко се употребява в Съединени американски щати и Англия, преди малко беше позволен за приложимост в Китай, където управляващите разчитат на нови ваксини и лекувания на фона на опустошителната вълна от вируса.

Още преди новите открития в продължение на месеци формалните лица предупреждаваха, че високите равнища на зараза в Китай може да доведат до появяването на рисков нов вариант - специалистите се притесняваха, че единствено през декември в страната е имало 250 милиона инфекции.

Предположенията, че Lagevrio може да подтиква разновидностите, се появиха по времето, когато в края на 2021 година получи позволение от Агенцията по храните и медикаментите (FDA).

Лекарството работи, като основава разновидности в генома на COVID-19, които не разрешават на вируса да се репликира в организма.

Макар то в началото да се разглеждаше като пробив, Paxlovid на Pfizer изпревари Lageviro като желан антивирусен препарат срещу COVID-19 в международен мащаб, измествайки лекарството на Merck на назад във времето през последната година.

Последното изследване е оповестено онлайн като предпечат и не е рецензирано.

Екипът, който включва специалисти от Института " Франсис Крик ", Имперския лицей в Лондон и Университета в Кеймбридж, е разгледал 13 милиона РНК последователности на вируса, който предизвиква COVID-19. Те са анализирали нуклеиновия състав на РНК нишките, с цел да търсят признаци, че вирусът е мутирал. В стотици проби те разкрили доказателства, че лекарството е провокирало репликация. Почти всички открития са в проби, събрани през 2022 година - годината, в която лекарството е било налично в целия свят - което демонстрира, че повода е Lageviro.

Компанията Merck, основана в Рахуей, Ню Джърси, оспорва отчета.

„ Няма доказателства, които да сочат, че което и да е антивирусно средство е асъдействало за появяването на циркулиращи разновидности “, съобщи представителят на Merck Робърт Джоузефсън пред Блумбърг. „ Въз основа на наличните данни не считаме, че е евентуално Lagevrio (молнупиравир) да способства за развиването на нови значими разновидности на ковид “.

Някои специалисти незабавно означиха капацитета на лекарството да провокира тревожни разновидности, когато то за първи път се появи на първите страници на вестниците в края на 2021 година Д-р Уилям Хаселтайн, прочут като един от водещите международни специалисти в региона на разбора на човешкия геном, предизвести в края на 2021 година, че методът, по който работи лекарството, отваря вратата за заплаха.

" Пускате в обращение лекарство, което е мощен мутаген, в миг, когато сме мощно обезпокоени от новите разновидности ", споделя той пред „ Форбс “. „ Ако се пробвах да основа нов и по-опасен вирус при хората, щях да подам точно субклинична доза (молнупиравир) на инфектираните хора “, продължи той.

Лекарството е позволено за приложимост от Агенцията за надзор на храните и медикаментите през декември 2021 година Одобрението беше спорно измежду някои специалисти заради опасенията за разновидности на вируса. То обаче сподели способността си да понижи хоспитализациите и смъртните случаи от вируса с 50 % в клиничните изследвания. Малко по-късно утвърждение получи и Paxlovid на Pfizer. С по-висока 90-процентова резултатност във връзка с хоспитализациите и смъртните случаи - и без доста от опасенията, свързани с разновидностите на вируса - последният бързо се трансформира в пожеланото лекарство за битка с COVID-19 в Америка.

Макар че молнупиравир получи дребна приложимост в по-голямата част от западния свят, генеричните му версии се използваха в по-слабо развитите страни. То постоянно се използваше и за лекуване на пациенти с COVID-19 в Австралия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР