Лекарствените регулатори по света алармират все по-често за фалшиви версии

...
Лекарствените регулатори по света алармират все по-често за фалшиви версии
Коментари Харесай

Фалшив Оземпик е засечен вече в 16 страни, регулатори и експерти призовават за повишено внимание

Лекарствените регулатори по света сигнализират все по-често за подправени версии на придобилия необятна популярност Ozempic, оповестява NBCnews.com. Случаите на открити от здравните управляващи фалшифицирани артикули, съдържащи семаглутид, явно зачестяват, и това притегли вниманието на СЗО, която свика експертна среща по тематиката.

„ Специфичното при този артикул е, че той към този момент е доста известен и че хората ще го употребяват “, разяснява доктор Тимъти Макей, професор по световно здраве в Калифорнийския университет в Сан Диего, който изследва проблемите с подправените медикаменти.

„ Глобалните регулатори се пробват да лимитират подправените медикаменти, където и да се намират те. Американците, както и всички други страни по света, към този момент се сблъскват с имитации. По тази причина механизмът на страните членки на СЗО за ексцентрични и фалшифицирани медицински артикули разиска подправени семаглутидни артикули “, заяви представителят на СЗО Даниел Епщайн.

По думите му групата е предложила страните членки да подхващат подобаващи дейности пред лицето на тази явна опасност.

В Съединени американски щати Агенцията по храните и медикаментите (FDA) съобщи предходната седмица, че е конфискувала хиляди подправени опаковки от лекарството. От регулатора оповестиха, че работят интензивно с производителя на лекарството Novo Nordisk, който държи патента на Ozempic, с цел да тестват подправените медикаменти и да открият техния прецизен състав.

Във FDA към този момент са потвърдили, че иглите, доставени с иззетите инжекционни медикаменти, са подправени и е допустимо да не са стерилни. Етикетирането, опаковката и информацията за пациентите и за лекарите също са фалшифицирани.

Към днешна дата никой не е потърпевш съществено от подправените медикаменти, успокоиха от регулатора FDA.

В организацията са постъпили сигнали за пет неподходящи събития, свързани с подправените артикули, които съответстват с известните странични резултати, следени при същински Ozempic, в това число гадене, повръщане и диария.

През октомври Европейската организация по медикаментите (ЕMA) съобщи, че са открити  при търговци на едро в Европейския съюз и Обединеното кралство. Фалшивите химикалки, етикетирани на немски език, са открити, откакто серийните номера на опаковките са сканирани и се оказват неактивни, уточни организацията. Няколко души в Австрия бяха приети в болница, откакто са употребявали подправени артикули, споделиха австрийските регулаторни органи в особено изказване. Сериозните странични резултати включват хипогликемия и гърчове, което съгласно регулаторните управляващи е сигнал, че подправените артикули съдържат инсулин вместо семаглутид. Германските управляващи потвърдиха през ноември, че партида подправен Ozempic съдържа инсулин. Не е ясно дали подправеният Ozempic, открит във веригата за доставки в Съединени американски щати, е обвързван с подправените медикаменти, открити в други страни, означи проф. Макей.

FDA към този момент отхвърля коментар отвън изказването си предходната седмица с аргумента, че следствието продължава.

Джейми Бенет, представител на Novo Nordisk, също към този момент отхвърля коментар. Миналата седмица компанията съобщи, че подправените медикаменти са били иззети в хранилища отвън оторизираната й верига за доставки.

Партньорството за безвредни медикаменти – коалиция с нестопанска цел от производители и дистрибутори на веригата за доставки, наблюдава случаи на подправен Ozempic и други медикаменти за намаляване по целия свят.

Най-малко 16 страни са се сблъскали с подправен Ozempic, уточни изпълнителният шеф на обединението Шабир Имбер Сафдар.

„ Фалшивите артикули не са изцяло идентични, само че са близки “, посочи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР