Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на

...
Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на
Коментари Харесай

Жълтите и зелени рецепти вече са електронни

Лекарствените артикули, които съдържат наркотични субстанции и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, към този момент са в електронен формат и се извършват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Промяната беше въведена от „ Информационно обслужване “ по отношение на влизане в действие на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, обнародвана в брой 51 на Държавен вестник от 13.06.2023 година, оповестиха от ИО.

Всички хартиени жълти и зелени предписания, издадени до 12.06.2023 година, се извършват по остарелия ред до приключване на тяхната годност.

Само за първия ден от въвеждането на електронните наставления за медикаменти, съдържащи наркотични субстанции, са издадени над 300 предписания, като 30 от тях към този момент са изпълнени, сочат данните. Общият брой на издадените досега електронни предписания през НЗИС надвишава 32,5 млн., като приблизително дневно се изписват по над 50 000.

Досега хартиените жълти и зелени предписания можеха да се извършват от аптеките единствено в региона, в която са издадени. През електронната система това ще може да става към този момент м цялата страна.

С въвеждането на електронните жълти и зелени предписания отпада нуждата лекарите да вървят до районните здравни инспекции (РЗИ) за кочани с предписания, на които да издават предписания за лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР