Лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта,

...
Лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта,
Коментари Харесай

Фармацевтите са против лекарства да се продават по бензиностанции и магазини

Лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта, да се продават в денонощните магазини и бензиностанциите. БЛС има концепция да се даде финансов тласък от по 1 000 лв. на аптека, с цел да работи непрекъснато.

Това предложение малко ме развесели. Не бих могла да си показва, че едно здравно съсловие, което познава своята специфичност на работа, ще даде съвет за нещо, което ние от дълго време обсъждаме. 1 000 лв. не са задоволителни за това и би трябвало да се откри по-сериозно финансиране, разяснява ръководителят на районната фармацевтична гилдия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Все още липсват медикаменти, които се изписват всеобщо от персоналните лекари при лекуване на COVID-19. След като стана явен казусът с доставката на тези лекарства, се организира среща при министъра на опазването на здравето по отношение на нискомолекулните хепарини, добави Стайкова. Тя уточни, че се следи дефицит и на избрани кортизонови таблетни форми, употребявани при домашното лекуване. Все още обаче се намират част от антибиотиците.

В аптеките идват самите заболели или техните карантинирани близки. Не бива да позволяваме обикалянето на този вид хора, добави Стайкова.

Относно концепцията медикаменти без рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанции Стайкова сподели, че има сходни образци от Англия. Тя обаче се разгласи срещу предлагането. Имаме своите причини и ще ги предоставим на всички равнища. Независимо, че тези лекарства са без лекарско наставление, има доста злоупотреби и даже тежки отравяния, обясни ръководителят на районната фармацевтична гилдия в Пловдив.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР