Лекарите в България и Румъния от години масово бягат на

...
Лекарите в България и Румъния от години масово бягат на
Коментари Харесай

Бягството на лекарите: коронавирус-пандемията разкри мащабите на катастрофата в България и Румъния

Лекарите в България и Румъния от години всеобщо бягат на Запад. Сегашната пандемия от ковид разкри ужасяващите последствия от това - лечебните заведения изпитват изострен дефицит на личен състав, се споделя в репортаж на " Тагесшау ".

Болниците в България и в Румъния са в рецесия от години. Но в този момент, около гърмежа на инфектирани с ковид, се притесняват от същинска злополука. Лекарите са отпътували за западните държави-членки на Европейски Съюз и най-много интензивните отделения изпитват изострен дефицит на дипломиран личен състав.

Д-р Каталин Думитраску е останал. Той работи в отделението за незабавна помощ в румънския град Александрия на 80 км югозападно от Букурещ. Болницата е единствената в целия окръг, в която могат да се лекуват и тежко болни от Ковид-19.

Но и там не доближават експерти - заети са единствено пет от 12-те позиции за лекари в незабавната помощ. " Тоест имаме седем лекари по-малко от нужното. Лекари, които не ни доближават. На дежурство един доктор обслужва до 200 пациенти - това е действителността тук ", споделя Думитраску.

Недостиг също и на здравна техника

Основният проблем: множеството сътрудници на доктор Думитраску са напуснали Румъния. Според него това е разбираемо: " Особено в по-малките клиники оборудването не е задоволително ".

Румъния и България - двете най-бедни страни в Европейски Съюз - от години страдат от изострен дефицит на лекари. Повечето са отпътували за Германия или за други страни от Европейски Съюз. От 2007 година до момента над 53 хиляди лекари са напуснали двете страни.

Медици в пенсионна възраст

В Румъния сега има единствено 1 000 интензивни медици - за страна с 19 милиона население. Още при първата вълна на пандемията ръководителят на румънското Дружество за интензивна медицина професор Дорел Сандек предупреждаваше, че ситуацията е трагично. Актуалният брой интензивни медици обгръща и лекарите в пенсионна възраст, които обаче не могат да работят в рисковия бранш с ковид. Ще рече, че в интензивните отделения на клиниките на процедура работят даже по-малко от упоменатите хиляда експерти.

Драматично е и ситуацията в България - и там интензивните медици са малко, а някои от тях отпадат от работа в продължение на дни, защото се заразяват. Междувременно българското здравно министерство прикани студентите последна година медицина да се свържат с отделенията за лекуване на Ковид-19 в лечебните заведения, с цел да оказват помощ на личния състав като доброволци.

Може ли обезщетение да помогне?

За да спре приключването на лекари към Европа, Сандек предлага Европейски Съюз да вкара задължението за заплащане на обезщетение. Разбирай: страните, за които отпътуват лекарите, да заплащат за всеки признат от тях експерт такса на румънската страна. " Толкова взаимност в границите на Европейски Съюз би трябвало да е допустима ", уверен е професорът. Според него, с тези средства биха могли да бъдат увеличени лекарските заплати.

Но също и лекарите би трябвало да бъдат подтиквани да останат, добавя доктор Думитраску. Защото той е наясно, че който един път замине, повече не се връща.

Недостатъчно интензивни кревати

Две трети от интензивните кревати в Румъния са заети, а броят на пациентите, които имат потребност от лекуване, продължава да пораства. " Вече имахме случай пациент да изчака да се освободи легло, с цел да бъде признат ", споделя доктор Думитраску. Той твърди, че дребният екип в незабавното поделение на болничното заведение в Александрия няма да устоят дълго на големия напън.

Преди две седмици медицинският личен състав е провел предупредителна стачка. Работата обаче не е била спирана, с цел да не се заплашва животът на пациентите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР