Лекарите трябва активно да съветват за отказване от цигарите, тютюнопушенето

...
Лекарите трябва активно да съветват за отказване от цигарите, тютюнопушенето
Коментари Харесай

4% от хората спират да пушат от любов

Лекарите би трябвало интензивно да поучават за отричане от цигарите, тютюнопушенето е хронична болест

Желанието на половинка-непушач или близки, които не понасят тютюневия пушек се оказват основен фактор за раздялата с нездравословния табиет при част от пушачите. 4% от хората стопират да пушат поради колегата си или поради фамилията си, демонстрират данни от изследване за аргументите за отричане. Изследването беше показано по време на E-cigarette Summit – най-голямото събитие по тематиката, което обичайно събра на във Вашингтон учени, откриватели и работещи в областта на публичното здраве. 

„ Над 70% от хората дават отговор, че стопират цигарите, с цел да защитят здравето си. Около 40% са обезпокоени за актуалното си здравословно положение, а над 30% се тревожат за проблеми, които могат да бъдат провокирани от пушенето в бъдеще време. Около 3% пък споделят „ Не “ на цигарите, тъй като получават подобен съвет от доктор “, каза английският специалист по публично здраве Клайв Бейтс. Разходът за цигари може да откаже едвам 3% от пушачите, а възбраните за пушене още по-малко – 1%.

„ Виждаме, че в огромната си част хората желаят да откажат цигарите, с цел да избегнат вредата от тях “, разяснява Бейтс, който е взел участие и в създаването на държавни проекти за битка с пушенето във Англия. Страната е пионер в поддръжката на бездимните други възможности посредством държавни регулации, намалявайки фрапантно % на пушачите в последното десетилетие от 19% до 13% през 2022 година В основата на триумфа на Острова е замяната на цигарите с електронни цигари за хората, които не могат да преодолеят никотиновия апетит.

„ Предизвикателството е не да отстраняваме приема на никотин, а смъртността и заболяванията, които са свързани с цигарите. Елиминирането на вредата от горенето на тютюна би трябвало да е крайната цел и бездимните други възможности са пътят към това “, разяснява Бейтс.

Учените: Здравните системи би трябвало да поддържат другите възможности с понижена щета

„ Здравната система е основен канал за даване на лекуване на зависимости и справяне с тютюнопушенето. Съветваме прекъсване, само че не свързваме надеждно пушачите с дейно лекуване “, каза по време на форума проф. Нански Риготи, шеф на Харвард Медикъл Скул и експерт от Центъра по терапия против тютюнопушенето в Мазачузетс Дженеръл Хоспитал.  

Според проф. Риготи на лекуването на тютюнопушенето би трябвало да се даде висок приоритет и да се третира като хронично заболяване, което изисква непрекъснати грижи. Лекарите рядко загатват „ понижаване на вредата от тютюнопушенето “ като алтернатива и рядко се загатва категорично, че използването на тютюн посредством горене (a не никотинът) е главният мотор на вредата. Медиците пропущат и да съпоставят вредата от цигарите и бездимните други възможности пред пациентите си, което ги лишава от осведомен избор.

Две изследвания в Съединени американски щати от последните години демонстрират, че 70% от лекарите в миналото са били питани за електронни цигари от пациенти, само че единствено 22% от запитаните са препоръчвали другите възможности като метод за заменяне на цигарите и прекъсването им. „ По-вероятно е лекарите да ги предлагат на по-възрастни върли пушачи с голям брой опити за отричане спрямо по-млади леки пушачи без предходни опити за отричане “, сочи още проучването.

„ Пациентите, които желаят да спрат да пушат, би трябвало да имат достъп до избор на артикули, които включват бездимни други възможности, лицензирани медикаменти и стратегии за поведенческа поддръжка “,  написа в насоките от медицински организации и държавни организации в Англия и Нова Зеландия. Според тях клиницистите би трябвало да дават ясна, поредна и настояща информация на заинтригувани пациенти и да ги поучават по какъв начин да ги употребяват.

„ Препоръчваме на държавните управления, медицинските професионални групи и здравните управляващи да възприемат този подход  и да обръщат по-голямо внимание на научните доказателства и капацитета на бездимните други възможности да усилят прекъсването на тютюнопушенето “, каза още проф. Нанси Риготи от името на екип учени, изследвали тематиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР