Лекарите от УМБАЛ Св. Екатерина изписаха първия за годината сърдечно

...
Лекарите от УМБАЛ Св. Екатерина изписаха първия за годината сърдечно
Коментари Харесай

Изписаха първия за годината пациент с трансплантирано сърце

Лекарите от УМБАЛ " Св. Екатерина " изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент. Той е в положително общо положение, възобновен физически и изцяло подготвен за ресоциализация в обществото, пишат на уеб страницата на болничното заведение.

Трансплантацията е била осъществена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен шеф на УМБАЛ " Св. Екатерина ".

Пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце. Трансплантацията след изкуствено сърце е доста по-сложна интервенция спрямо пациент, който не е бил сърдечно опериран преди този момент, изясняват от екипа.

Продължилият едномесечен престой бе належащ, защото трансплантираният орган сподели признаци на отменяне и се наложи серия от биопсии, смяна в лечението до стабилизиране на общото му положение. Грижите по тази причина бяха поверени на доцент Филип Абединов и реанимационния екип на болничното заведение.

Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните проучвания, вследствие на биопсии насочваха лекуващите лекари към вярното доуточняване на лечението.

Пациентът изрече своята признателност към екипа на болничното заведение при изписването си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР