Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки заради

...
Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки заради
Коментари Харесай

Лекари хвърлят оставки в Карлово



Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки поради новите правила на Здравната каса, с които се понижава финансирането на нелимитните действия в отделенията по "Акушерство и гинекология " и "Хемодиализа ".

Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов " е изпратил писмо до премиера и всички отраслови институции, с което осведоми, че лечебното заведение е обречено на разпродажба, предава Българска национална телевизия.

Лекарите и медицинските сестри показаха, че понижения бюджет, с който разполага болничното заведение, няма да бъде задоволителен за покриване на всички разноски на лечебното заведение и за изплащането на заплати.

Стефания Лучева, основна здравна сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов ": "Общата сума за месец януари е към 285 000 лв.....което значи че тези средства не смятат нито за медикаменти, нито за консумативи, нито за пране. Парите на болничното заведение са лимитирани в една рамка, нелимитираните действия това са ражданията, новородените и хемодиализа. "

Част от новите правила с които би трябвало да се съобрази общинската болница е и ограничението приема на заболели съгласно броя на леглата в отделенията.

Стефания Лучева, основна здравна сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов ": "В детско поделение има 18 кревати, в случай че пристигна 19-то дете ние нямаме право да го приемем, обаче какво се случва с деца, които са в тежко положение, това дете го обричаме на гибел. "

Д-р Настя Димитрова, доктор в детско поделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов ": "В един миг да връщаш кърмачета, които са с бронхоспазми, да се опиташ първо да копираш пристъпа за миг, с цел да могат да отидат на Пловдив, безусловно не е човешко. "

Управителят на здравното заведение уточни, че годишният бюджет на болничното заведение е понижен с към 850 000 лева, макар че страната усили средствата за болнична помощ със 100 млн. лева

Д-р Христо Пелев - шеф на МБАЛ "Д-р Киро Попов ": "С подобен понижен финансов запас не че не можем да си ги изкараме ние можем да си ги изкараме, тъй като работим на осъществена активност, само че ограничавайки размера в действителност, каквото ти споделят с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, тъй като няма да ти ги платим. "

Карловската болница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.-кметът на Карлово сподели за Българска национална телевизия, че общината няма по какъв начин да устоя общинската болница, тъй като не разполага с толкоз средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет болничното заведение беше подкрепена с безлихвен заем в размер на 60 000 лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР