Лекари подканиха мъж от Норвегия да увеличи физическата си активност.

...
Лекари подканиха мъж от Норвегия да увеличи физическата си активност.
Коментари Харесай

Металотърсач намери "Златното откритие на века"

Лекари подканиха мъж от Норвегия да усили физическата си интензивност. За задачата той употребявал новозакупен металотърсач, с който обаче се натъкнал на редки златни бижута, датиращи от шести век - находка, наречена " златното изобретение на века " в страната, предават международните организации.

" Първоначално си помислих, че са шоколадови монети или елементи от съкровището на капитан Саблезъб, прочут фиктивен норвежки корсар. Беше изцяло нереално ", споделя Ерленд Боре, представен в прессъобщение от университета на Ставангер. Находката включва девет златни висулки и перли, които в миналото са били част от ефектна огърлица, направена от опитни бижутери и носена от знатни представители на обществото, както и три пръстена от същия скъп метал, оповестяват от образователното заведение.

Боре се натъква на съкровището в парцела на фермер покрай Ставангер през август. 51-годишният мъж е желал още от дете да стане археолог. Той си купува металотърсач, откакто лекарят и физиотерапевтът му предлагат да излиза на открито и да се движи повече, вместо единствено да седи на дивана. Мъжът таман се кани да се откаже, когато устройството му стартира да пищи по ската на рид.

Със случая се заемат локалните археологически служби. Според тях бижутата, чието общо тегло е малко над 100 грама, датират от към 500 година от н.е., от времето на огромната миграция в Европа. " Това е златното изобретение на века в Норвегия. Намирането на толкоз доста злато едновременно е изключителна необичайност ", споделя Оле Мадсен, шеф на Археологическия музей към университета на Ставангер, където е планувано да бъде изложена находката.

Последното сходно изобретение в Скандинавия датира от 19-и век. Според археолозите тази находка е неповторима не на последно място поради претекста върху висулките - тип кон от скандинавската митология. " Имайки поради местоположението й и това, което сме научили от сходни открития, евентуално става въпрос или за скрити скъпи предмети, или за жертвоприношение на боговете по време на раздорен интервал ", споделя професор Хекон Райерсен. Съгласно закона Ерленд Боре и притежателят на земята би трябвало да получат обезщетение, чийто размер към момента не е избран.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР